Testujeme: mobil vs. zrcadlovka. S čím vyfotíte lepší portrét?

Mobily už se dnes kvalitou fotografií vyrovnají digitálním fotoaparátům. Lákají na vysoké rozlišení a profi fotky bez námahy. Skutečně je ale mobil stejně dobrý jako zrcadlovka? Vyzkoušeli jsme to.

Zdroj: Redakce

Do nelítostného souboje jsme pozvali zrcadlovku Canon EOS 250D a jeden z nejlepších fotomobilů současnosti Samsung S20. V čem jsme porovnávali? Portrét za naprosto totožných podmínek.

Ač jsou dnes fotoaparáty mobilních telefonů opravdu kvalitní, rozdíl je patrný hned na první pohled. Zrcadlovka, v tomto případě Canon EOS 250D je jednoduše stále lepší. I s tou levnou, mezi 20 a 30 tisíci (což je stejná cena, kterou zaplatíte i za špičkový mobil s fotoaparátem) pořídíte portréty, o jakých se může mobilním telefonům jenom zdát.

Co vás „trkne“ do očí nejspíš jako první, je kvalita rozostření pozadí. Ta je u těchto dvou zařízení nesrovnatelná. Canon EOS 250D jeho rozostřením výrazněji a též přirozeněji izoluje focený subjekt, což dodává fotografii profesionální vzhled. Efektní rozostření zajišťuje kvalitní optika objektivu, proto se při focení zrcadlovkou nemusíte bát vzniku nevzhledných nedokonalostí, jakých se mohou dopouštět softwarové portrétní režimy mobilních telefonů. Rozcuchané vlasy nebo drobné detaily, jako například květiny nebo listy, jsou na fotografii pořízené mobilem nedokonale ořezané a často vypadají velmi nepřirozeně.

Jak to funguje?

Pokud bychom chtěli vědět, proč vypadá portrét pořízený zrcadlovkou o tolik lépe než portrét z mobilu, musíme lehce zabrousit do technik profesionálních fotografů. I my přece toužíme, aby naše fotky vypadali profi. Ale nebojte se, nejde o nic složitého. Zrcadlovka pracuje s kombinací nízké clony (objektiv propouští k senzoru velké množství světla) a větší ohniskové vzdálenosti (úrovně přiblížení). Ta má za následek, že ostré jsou pouze objekty ve vzdálenosti, na kterou ostříme. Cokoliv se nachází od objektivu blíže nebo dále než tento bod, je rozostřeno. Na stejném principu vznikl portrét také na naší testované zrcadlovce Canonu EOS 250D.

Skvěle si tohoto optického jevu, efektu rozostření pozadí (i popředí), můžete všimnout na porovnávané fotografii díky větvi stromu. Blíže fotoaparátu je zcela rozostřená, jak se ale přibližuje ostřícímu bodu (tvář), plynule se zostřuje. Kdyby pokračovala rovně, opět by se rozostřila a splynula s pozadím. Tento efekt nejsou telefony schopny napodobit ani v režimu portrét, což ostatně dokazuje i druhá fotografie pořízená na Samsung Galaxy S20, jeden z nejlepších fotomobilů současnosti.

Kompletní test

To ale není zdaleka všechno. Nefotili jsme pouze portréty. Mobily a foťáky jsme proti sobě postavili celkem v pěti kategoriích. Sami se přesvědčte, jak fungovaly nejen při focení portrétu, ale také noční krajiny, přírody, zvířete v pohybu a při východu a západu slunce. Zvítězily na plné čáře zrcadlovky, nebo se jim mobilní telefony dokázaly vyrovnat? Vše najdete na Alza.cz.