Tipy NG: Deset nejkrásnějších míst v Chorvatsku, která musíte navštívit

Když přijde čas dovolených, Chorvatsko je pro Čechy zemí zaslíbenou. Přinášíme vám videopřehlídku deseti nádherných chorvatských destinací, které opravdu stojí za to.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube

1. Dubrovník

Starobylé město Dubrovník patří k nejpřitažlivějším chorvatským letoviskům. Jestliže se o dovolené nehodláte jen tak válet na pláži a milujete historické památky, projděte se po jedinečných masivních hradbách, doplněných patnáctkou věží a několika pevnostmi. Město plné malebných uliček, starých kamenných domů a impozantních chrámů se také chlubí stálým počasím - slunce tu svítí přes 250 dní v roce.

2. Plitvická jezera

Tento pozoruhodný národní park je od přímořských letovisek poněkud z ruky a těžko si sem uděláte jednodenní výlet z pláže. Je lepší sem zavítat buď cestou na dovolenou nebo cestou zpátky, případně se tu rovnou ubytovat na noc. Různobarevné hladiny jezer, vodopády a krasové jeskyně skýtají neuvěřitelnou podívanou, některé lokality jsou však nepřístupné. Do pralesní rezervace se nesmí kvůli medvědům, vlkům a rysům, na některé louky je vstup zakázán kvůli přísně chráněným rostlinám.

3. Zagorje

ZagorjeZagorjeZdroj: Youtube

Půvabný venkovský region Zagorje se rozpíná od severu hory Medvednica poblíž Záhřebu směrem na západ až ke slovinským hranicím. Výlety po místních kopcích, vinicích a hradech můžete zakončit odpočinkem u termálních pramenů. Lokalita je vhodná pro ty, kdo jsou unavení ruchem přeplněných turistických středisek - je tu klid, moc lidí sem nejezdí.

4. Makarská

Makarská je rušným centrem stejnojmenné riviéry proslavené oblázkovou pláží s malebným pozadím hor. Je to možná místo poněkud "profláklé", ale oceníte ho, pokud máte menší děti. Pro rodinnou dovolenou je to letovisko přímo ideální.

5. Ostrov Mljet

Ostrov Mljet oproti Makarské tolik profláklý není. Leží na samém jihu chorvatského pobřeží, stranou od masového turistického ruchu. Na rozdíl od jiných chorvatských ostrovů je plný zeleně a vesniček, kde se zastavil čas. Žádné obrovské hotely, žádné hlučné restaurace, nikomu nešlapete na hlavu. Je tu božský klid.

6. Split

Více než dvoutisícileté město patří mezi nejslunnější místa na Jadranu. Je proslulé rybářským přístavem Matejuška, který si dodnes zachoval starobylou atmosféru. Protože je Split druhým největším městem Chorvatska, klid tu nečekejte. Zato se tu ale můžete blíže seznámit s místní kulturou a dochovanými zvyky.

7. Pelješac

Poloostrov Pelješac nabízí kromě pláží a výborného vína také možnost obout turistické boty a vyrazit do hor. Nejvyšším bodem poloostrova je Hadí vrch, kde skutečně můžete potkat jedovaté hady, i když jejich počet v minulém století výrazně poklesl. Evropskou raritou je, že se tu volně pohybují šakali.

8. Rovinj

RovinjRovinjZdroj: Youtube

Pokud hledáte romantiku, vydejte se do města Rovinj na západním pobřeží poloostrova Istrie. Původně šlo o ostrůvek, na kterém nebylo moc místa pro stavbu domů, takže domečky jsou doslova nalepené na sobě a terasovitě stoupají vzhůru ke středobodu města, chrámu sv. Eufemie. V křivolakých uličkách najdete přehlídky rukodělných výrobků a uměleckých předmětů, druhou neděli v srpnu se zde pak koná tradiční festival výtvarných děl pod širým nebem.

9. Záhřeb

Záhřeb potěší hlavně příznivce historie a kultury, ale nabízí i krásné parky a výlet lanovkou na horu Medvednica. Na to, že jde o hlavní město s téměř milionem obyvatel, si centrum Záhřebu uchovalo romantickou atmosféru dávných časů.

10. Kornatské ostrovy

Kornatské ostrovy se nacházejí v severní Dalmácii a na první pohled upoutají divokými skalními útesy. Dodnes tu můžete vidět nízké pastýřské chýše postavené z kamení na kruhovém půdorysu. Legenda říká, že souostroví vytvořili bohové z hvězdných slz, a tím i moře získalo svůj lesk a modř. Ostrovy jsou vhodné spíš pro dobrodruhy než pro rodiny s dětmi, pohyb je zde náročnější.

Související články