TOP 7 treků světa: Inca trail, tasmánský Overland trek i okruh kolem Annapuren

Nasadit batoh, odjet z civilizace a několik dní jen šlapat a šlapat neopakovatelnou krajinou. To je snad nejkrásnější odpočinek na světě.

Zdroj: archiv

1. Annapurna Circuit, Nepál

Trekaři v Nepálu se obvykle rozhodují mezi touto cestou a cestou do Base campu pod Mount Everestem. Trek okolo Annapuren nabízí ale mnohem hezčí výhledy na okolní osmitisícovky.

Začíná v romantickém zeleném údolí řeky Marsyangdi a dále pokračuje po cestičce spojující místní vesničky. Sestupuje se pak korytem řeky Gandaki či okolo něj. Výhodou je, že nebudete zdolávat mnoho strmých pasáží. Nejtěžší chvíle nastane při překonávání sedla Thorung La.

2. Inca trail, Peru

Tento čtyřdenní trek je dost možná vůbec nejoblíbenějším na světě. Po pět set let staré stezce vybudované samotnými Inky se totiž dostanete až k onomu bájnému Machu Picchu. Díky mnohým stavbám rozesetým okolo stezky se budete cítit, jako byste se vrátili v čase. Velkou nevýhodou je, že trek je peruánskými úřady pečlivě chráněn, proto se na něj nemůžete vydat sami. Potřebujete totiž nejen povolení, ale musíte mít s sebou navíc i průvodce a nosiče. Díky oblíbenosti stojí proto celý čtyřdenní výlet i 10 000 Kč za osobu. 

3. Kilimandžáro, Tanzánie

Naprosto výjimečným zážitkem je výstup na nejvyšší horu Afriky. Obrovskou výhodou je, že na téměř šesti tisícový vrchol můžete vystoupit bez horolezeckých zkušeností, tedy pokud máte dobrou fyzickou kondici. Hora má celkem tři vrcholy a cesta na ten nejvyšší, tedy Kilimandžáro – Kibo, vede hned pěti vegetačními pásy - pralesem, vřesovištěm, alpskou a sopečnou krajinou, ledem. 

4. Torres del Paine, Chile

Věhlasný sto dvaceti kilometrový trek chilskou Patagonií má tvar písmene W. Vytváří jej tři údolí, a to Valle Ascensio s trekem ke skalním věžím Torres del Paine, Valle del Francés ve stínu skalního masivu Cuernos del Paine  a třetím "údolím" je trek podél jezera Lago Grey a kolem ledovce Grey. Každá trasa údolím má svůj vlastní půvab. Celý trek zvládnete asi za šest dní.

5. Appalachian trail, USA

Abyste prošli jednu z nejdelších značených tras USA, musíte udělat asi pět milionů kroků. Světoznámý trek totiž měří 3 200 km, protíná hned čtrnáct států a díky snaze vyhnout se všem velkým městům, je opravdovým zážitkem na celý život. Absolvovat jej naráz je téměř nemožné, a proto jej většina lidí prochází na etapy. Přesto ji ročně absolvuje celou asi sto padesát odvážlivců.

6. Okruh přes Džabal Toubkal, Maroko

Nejvyšší horou pohoří Atlas je čtyřtisícovky Džabal Toubkal a tento trek můžete absolvovat buď pouze okolo ní, nebo přímo i s výstupem na ni. Pokud chcete na Džabal Toubkal vystoupat, nezapomeňte na dobrou aklimatizace, kvalitní výbavu a dostatek jídla. Při cestách Atlasem zažijete neopakovatelnou atmosféru díky mnohým berberským vesnicím, kde vám místní lidé budou nabízet typický marocký mátový čaj. Navíc jsou velmi ochotní a milí, tudíž vám poradí, když si trasou nebudete jisti. 

7. Overland trek, Tasmánie

Nádherný trek pohořím Cradle Mountain se, bohužel, stal v současnosti až přespříliš oblíbeným. V sezóně, tedy v listopadu až dubnu, zde proto musel být zaveden dokonce jednosměrný provoz od severu k jihu. Chcete-li si trek řádně užít, vydejte se sem protoraději mimo sezónu, i kdybyste se měli vypořádat s horším počasím. Rozhodně si vyhraďte dostatek času, abyste stihli i odbočky na Mt. Cradle či nejvyšší horu TasmánieMt. Ossa. Těšit se můžete na faunu a flórou, kterou jinde nespatříte. 

AUTOR: Katka Smolová / HedvabnaStezka.cz

Další cestopisy a reportáže najdete na www.HedvabnaStezka.cz.

  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články