Toxický obr Grunt se zřítí za pár dnů. Nikdo neví, kam dopadne

Trosky ruské sondy Fobos-Grunt, která měla směřovat k jednomu z měsíců Marsu, ale v misi neuspěla, by na Zemi měly dopadnout v neděli nebo v pondělí.

Toxický obr Grunt se zřítí za pár dnů. Nikdo neví, kam dopadne
Toxický obr Grunt se zřítí za pár dnů. Nikdo neví, kam dopadne
Zdroj: archiv

Tato sonda jedním z nejtěžších a nejtoxičtějších kusů vesmírného odpadu. Přesný čas ani místo dopadu zatím podle Roskosmosu není možné určit. Do neděle by úřady údaje mohly upřesnit. Je prý ale také možné, že pokud nikdo dopad zbytků stroje nespatří, nepodaří se vědcům nikdy zjistit, kde skončily.

Fobos-Grunt, který podle expertů pro lidi představuje jen velmi malé riziko, váží 14,6 tuny a bude tak jedním z nejtěžších vesmírných aparátů, které kdy dopadly na Zemi. Na povrch naší planety ale sonda podle ruských odborníků nedopadne v jednom kuse. Zbude z ní prý jen asi 20 až 30 částí o hmotnosti do 200 kilogramů. 

Kromě své hmotnosti se ruská sonda od dvou podobných zařízení, která na Zemi dopadla loni v září a říjnu, liší i tím, že má na své palubě 12 tun vysoce toxické pohonné látky. Palivo, které podle všeho shoří v atmosféře, mělo zařízení dopravit k Phobosu, jednomu ze dvou přirozených satelitů Marsu. Po listopadovém startu z Bajkonuru ale sonda nezareagovala na pokyny zamířit dál do meziplanetárního prostoru. Navzdory opakovaným pokusům přivést aparát k rozumu Fobos-Grunt od těch dob krouží kolem Země a výška jeho oběžné dráhy se postupně snižuje. 

 

Zpočátku se jednalo o nesmírně ambiciózní projekt. Sonda měla přistát na Marsovu měsíci Phobosu, tam nabrat vzorky hornin a s nimi se vrátit zpátky na Zemi. Kromě toho měla studovat měsíc i z jeho oběžné dráhy a analyzovat okolí Marsu. Neúspěšný projekt stál přes 1,5 miliardy rublů… Rusku se při výzkumu Marsu už dlouhodobě nedaří, selhala většina misí, které na jeho výzkum vyslali.

Kdo za to může?

Vedení ruské kosmické agentury Roskosmos hledá viníka. V druhém lednovém týdnu přišlo s novou verzí o příčinách selhání meziplanetární sondy Fobos-Grunt. Aparát se podle vedení Roskosmosu mohl porouchat vinou cizího zásahu. 

Podle šéfa Roskosmosu Vladimira Popovkina je podezřelé, že k častým poruchám ruských kosmických raket dochází v době, kdy se pohybují na opačné straně Země, tedy tam, kam ruské kontrolní přístroje nedosahují. "Nechceme nikoho obviňovat," řekl Popovkin v rozhovoru pro list Izvestija. "Dnes ale existují velmi mohutné prostředky vlivu na kosmické aparáty, jejichž použití nelze vyloučit," řekl.

Popovkin nicméně v rozhovoru naznačil, že základní příčinou krachu výzkumného programu Fobos byly peníze, respektive jejich nedostatek: "Omezené prostředky předurčily volbu riskantních technických řešení a zproblematizovaly celou misi. Byli jsme navíc vázáni sliby, které jsme dali Evropské vesmírné agentuře a čínským partnerům, kteří se projektu účastnili. Kdyby ke startu Fobosu-Grunt nedošlo v roce 2011, byli bychom mohli sondu vyhodit a pět investovaných miliard rublů odepsat," poznamenal Popovkin. 

FOTO: Space.com

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články