Triky kriminalistů: Naučte se snímat otisky a vyrábět neviditelný inkoust!

Pokud jste fascinováni moderními vyšetřovacími metodami z televizních kriminálek, možná jste si sami říkali, jestli si některé z nich máte možnost vyzkoušet třeba i doma. Jestli nevíte jak na to, například sejmout otisk, vyrobit neviditelný inkoust, či zjistit složení určitých látek můžete na speciálním workshopu Sherlocka Holmese, který se koná každý den v libereckém science centru iQLANDIA.

Zdroj: Archiv

Některé z metod jsou velmi složité a mohou je provádět pouze specializovaní proškolení technici. Jsou ale i pokusy, kdy se v takového technika můžete změnit sami. Co takhle si sejmout otisky vlastních prstů? Daktyloskopie je metoda, která se používá už od devatenáctého století, do jisté míry je ale dodnes nepřekonaná. Pokud navštívíte iQLANDII, otisk se naučíte sejmout a navíc si ho odnesete i domů.

Neviditelný inkoust

Potřebuje detektiv zjistit, z čeho je složena droga, kterou našel při prohlídce bytu podezřelého? Další část workshopu je věnovaná chromatografii, tedy metodě rozdělování směsi látek na jednotlivé části. Právě tuto metodu si vyzkoušíte, konkrétně ve science centru rozdělíte černou barvu na její jednotlivé části. A naučíte se také vyrábět neviditelný inkoust, kterým pak můžete psát tajné zprávy.

Liberecká iQLANDIA nabízí i další program. Jaká je chemie lásky prozradí na svatého Valentýna známý popularizátor vědy Michael Londesborough. Při speciálních sobotních komentovaných prohlídkách se dozvíte i něco ze zákulisí centra, například to, jak je připraveno na případný blackout nebo na stoletou vodu. Každý den jsou na programu science show nebo originální badatelské aktivity v jednotlivých expozicích.
Navíc o jarních prázdninách iQLANDIA prodlužuje svou otevírací dobu až do 19 hodin. Více najdete na webu www.iQlandia.cz.