Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní

Během 168 hodin se stane spousta úžasných, děsivých i fascinujících věcí. Podívejte se na to, co se stalo zajímavého minulý týden.

Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní
Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní
Zdroj: archiv

Vždy v neděli vám přinášíme výběr nejlepších fotografií uplynulého týdne. Měla by to být především neobvyklá témata, o kterých se médiích nepsalo – a které se někomu podařilo zajímavých nebo netradičním způsobem vyfotografovat.

Podívejte se na fotografie z minulého týdne: Minipříběhy z celého světa

Je to podvod! Nejslavnější upravené fotografie, které nikdy neexistovaly

Pondělí: Krvavé oslavy

Snímek zachycuje věřícího při modlitbě při obětování zvířete. Hinduisté oslavují bohyni Manikeswari ve svatyni Bhawanipatna (ve státě Orissa v Indii). Během oslav byly obětovány tisíce zvířat podobně jako i islámského svátku íd al-adhá.

 

Úterý: Krása pod mikroskopem

Tato fotografie získala první místo v soutěži Nikon Small World 2012. O dalších oceněných snímcích vás budeme brzy informovat.Autorem snímku je Jennifer L. Peters a Michael R. Taylor z nemocnice St. Jude Children’s Research Hospital (Tennessee, Spojené státy). A co na ní vlastně vidíte? Krevní mozkovou bariéru u živého embrya rybky dánio pruhované (lat. Danio rerio). Polopropustná buněčná vrstva obklopující krevní cévy v mozku a míše zabraňuje velkým molekulám, imunitním buňkám nebo nebezpečným látkám a organismům, aby se dostaly z krve do centrálního nervového systému. 

Podívejte se na vítězné fotografie z minulého ročníku

 

Středa: S hlavou v mracích

Dělníci stavějí lešení na staveništi v Dubaji. Dubaj už dlouhou dobu zažívá stavební boom, který ne a ne skončit. Rozpálené písečné duny nahradily mrakodrapy, bazény a stavby těch nejlepších architektů. Nejvyšší budova světa Burdž Chalífa se prvenství asi dlouho těšit nebude, i když překonat výšku 868 bude docela těžký úkol.

 

Čtvrtek: Záhadná chobotnice

Snímek pochází z Cabrillo Marine Aquarium a ukazuje samici chobotnice Paper nautilus. Tento druh chobotnatce byl nedávno vyloven na březích ocánu u kalifornských břehů. Živočich je veliký asi jako baseballový míč a asi každého zaujme její neobvyklý tvar těla. Tento druh chobotnice je v Kalifornii velmi vzácný - žije totiž jen v tropických a subtropických vodách. 

 

Pátek: Svátek za dveřmi

Pákistánce na trhu s dobytkem zalévá sluneční záře. Přípravy na svátek íd al-adhá vrcholí. Podobně jako ramadán, je i tento svátek jednou z nejvýznamnějších událostí muslimského roku. 

 

Sobota: Vítězství dobra nad zlem

Mladý hinduista vyhazuje předměty použité při náboženských rituálech do řeky Yamuna. Oslavy svátku probíhají i v Novém Dillí. Věřící oslavují vítězství boha nad ďáblem (dobra nad zlem). V různých oblastech Indie je svátek založen na jiné legendě. 

Neděle: Tance bohům

Nepálský tanečník se připravuje na oslavy Shikali v Khokaně, předměstí Káthmándú. I zde věřící obětují zvířata a věří, že se jim tak dostane požehnání od božstev. 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články