Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní

Během 168 hodin se stane spousta úžasných, děsivých i fascinujících věcí. Podívejte se na to, co zajímavého se stalo minulý týden.

Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní
Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní
Zdroj: archiv

Vždy v neděli vám přinášíme výběr nejlepších fotografií uplynulého týdne. Měla by to být především neobvyklá témata, o kterých se v médiích nepsalo – a která se někomu podařilo zajímavých nebo netradičním způsobem vyfotografovat.

Podívejte se na snímky z minulého týdne. Minipříběhy z celého světa

Pondělí: Před koupelí

Hinduistická věřící zakrává sebe a své dítě, a chrání se tak před zimou. Je právě na cestě před náboženskou koupelí v indické řece Ganze ve městě Iláhábád 7. listopadu. Právě zde se potkávají řeky Jamuna a Ganga a je to jedno z nejposvátnějších hinduistických míst. Historie Iláhábádu se začala psát už ve starověku. Tehdy bylo město významným buddhistickým centrem (dokládají to texty na Ašókových sloupech rozesetých po severní Indii). Význam místa se nijak nezmenšil - každých 12 let se zde koná hinduistická pouť Kumbh mélá (další se bude konat už od konce ledna příštího roku).

 

Úterý: První nosorožčí den

Snímek vznikl den po porodu, 4. listopadu, v zoo v Rotterdamu a zachycuje nosorožce indické - matku s mládětem. Mládě už za 30 minut začalo pít matčino mléko a od té doby se těší dobrému zdraví. Rádi bychom vám ukázali fotografie těchto vzácných zvířat ve volné přírodě, ale skutečnost je taková, že tato zvířata jsou velmi vzácná. V současnosti žijí tito nosorožci jen v několika rezervacích v Indii a Nepálu. Jejich největším nepřítelem, podobně jako u ostatních kriticky ohrožených druhů zvířat, je člověk. Ilegální pytláctví dosud napáchalo nepředstavitelné škody. V Africe je situace podobná. Přečtěte si, jak  Češi pomáhají zachránit nosorožce bílé v Africe.  

 

Středa: Král je nahý?

Snímek nezachycuje nějaký podivný rituál, ale živé umění. Spencer Tunick se proslavil svými instalacemi, jejichž součástí je větší množství nahých lidí, kteří se tak stávají součástí uměleckého díla. Fotograf rád pracuje uprostřed měst, a vzbuzuje tak větší či menší pozdvižení. V tomto případě se umělec rozhodl schovat "do ústraní" - fotografie vznikala mimo oči veřejnosti v Mexiku (4. listopadu). Našlo se víc než sto dobrovolníků.

OBRAZEM: Je tohle ještě umění? Vítejte na basilejské přehlídce Art 43

 

Čtvrtek: Bez domova

Na fotografii je nepálské dítě, které žije na ulici. Na hlavě má masku zobrazující opičího boha Hanumana. V Káthmándú žijí stovky a možná tisíce dětí bez domova. Živí se nejčastěji sběrem odpadků a starých hadrů, žebráním, drobnými krádežemi nebo pracují jako nosiči. Dětí s podobným osudem najdeme na světě tisíce. Michal Josephy popsal své setkání s dětmi ulice v Hongkongu: Setkání v Hongkongu: Děti chodníku uprostřed betonové džungle velkoměsta.

 

Pátek: Zima jako v Pekingu

Fotografie zachycuje atmosféru mrazivé Číny. Lidé museli být evakuování poté, co vydatné sněžení zablokovalo cestu stovkám aut na dálnici poblíž Pekingu (4.listopad).

 

Sobota: Povídání s robotem

Robot se jménem Minami (vlevo) je horkou novinkou univerzity v Osace - přesněji je dílem profesora Hiroshi Ishiguriho. Robot je vystaven v obchodě v Osace v západním Japonsku. Snímek pochází ze 2. listopadu. A co Minami dokáže? Když si kdokoli vybere jednu z předvolených otázek na dotykovém displeji, Minami odpoví a dokonce bude mít při odlišných odpovědích odpovídající výraz tváře. Dokáže také gestikulovat. Japonci jsou výrobou robotů skoro "posedlí", přečtěte si náš článek Japonský robot s 24 prsty nabídne mytí vlasů.

 

Neděle: Slavná minulost

Mladé kadetky během přehlídky na Rudém náměstí v Moskvě zachytil fotograf 7. listopadu. Ten den tisíce ruských vojáků a vojenských kadetů pochodovalo přes slavné moskevské náměstí u příležitosti oslav 71. výročí legendární přehlídky z roku 1941. Z ní tehdy jeli sovětští vojáci přímo na frontu bránit  Moskvu před nacistickými jednotkami. Letošních oslav se zúčastnilo 6 000 lidí, mnozí byli oblečeni v dobových uniformách.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

  

Související články