Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní

Během 168 hodin se stane spousta úžasných, děsivých i fascinujících věcí. Podívejte se na to, co se stalo zajímavého minulý týden.

Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní
Týden ve fotografii: nejzajímavější obrázky uplynulých 7 dní
Zdroj: archiv

Vždy v neděli vám přinášíme výběr nejlepších fotografií uplynulého týdne. Měla by to být především neobvyklá témata, o kterých se médiích nepsalo – a která se někomu podařilo zajímavým nebo netradičním způsobem vyfotografovat.

Podívejte se na fotografie z minulého týdne: Minipříběhy z celého světa

Pondělí: Mayský pohled do očí

Fragment mayské sochy na aukci Sotheby's v Londýně (11. února) je součástí sbírky předkolumbovského umění Barbiera-Muellera. Na aukci se prodávalo kolem 300 uměleckých děl z Mexika, Střední a Jižní Ameriky - ze dřeva, kamene, keramiky, textilu apod. 

Předkolumbovská Amerika je historickým obdobím americkém kontinentu před připlutím Kryštofa Kolumba v roce 1492. Tímto datem se začala zcela zásadně proměňovat historie po tisíce let oddělených civilizací. Všichni původní obyvatelé Ameriky přišli z různých oblastí Asie. Dnes je obecně přijímána teorie jejich příchodu v místě dnešního Beringova průlivu, kde byla tehdy v poslední době ledové (asi před 40 000 lety) mořská hladina o 85 metrů níže a byl tak obnažen pruh pevniny 1600 kilometrů široký. Tuto teorii jako první formuloval český antropolog Aleš Hrdlička. O tématu si můžete přečíst více zde: Indiáni přišli do Ameriky ze Sibiře. Důkaz se ukrýval v DNA nebo Nové teorie: První obyvatelé Ameriky nepřišli pěšky, ale připluli v kánoích

 

Úterý: Kde domov můj?

Fotografie Muhammeda Muheisena zachycuje afghánského uprchlíka s dcerami. Rodina uprchla do Pákistánu ze severoafghánského města Kundúz. Obávali se násilí, a tak vzali svého osla s vozíkem a vydali se na cestu, která nemá cíl. Situace v Afghánistánu je stále křehká. O tom, jak se s ní vypořádávají děti si přečtěte v našem článku V burce na skateboardu. To je afghánský Skejtistán.

 

Středa: Svatí muži bez kalhot

Naga sadhu, neboli hinduistický svatý muž se právě vrací z rituální koupele v Sanghamu, soutoku Gangy a Jammuny (nejdelší a nejvodnatější přítok Gangy) a neviditelné mytické řeky Saeaswatí. Toto místo je jedním z nejposvátnějších hinduistických míst a každých 12 let se zde koná Kumbh Mela – rituální koupel – jeden z největších náboženských svátků v zemi (přijíždějí sem desítky milionů věřících).

Asketických svatých mužů, kteří se vzdali svých materiálních statků a světského života a vyměnili je za mír v duši, lze v Indii potkat velké množství. Nejčastěji na ně narazíte v blízkosti hinduistických chrámů, kde čekají na almužnu. Více si o jejich životě přečtěte v našem článku Netouží po majetku, penězích ani sexu. Svatí muži ke spokojenému životu nepotřebují téměř nic.

 

Čtvrtek: Vesmírné nebe a kosmický vítr

Kosmická mračna a hvězdné větry v okolí hvězdy LL Orionis a mlhoviny Orion. Proměnná hvězda LL Orionis je velmi mladá a vytváří hvězdný vítr s velikou energií. Když tento rychlý stelární vítr narazí do pomalu se pohybujícího plynu, následuje rázová vlna (viz obloukovitá struktura vlevo nahoře od středu). Přečtěte si naše články Pláč umírajících hvězd. Jak vypadá pohlcení hvězdy supermasivní černou dírou? nebo Smrt ve vesmíru vypadá úchvatně. Umírající objekty pohledem Hubbleova dalekohledu.

 

Pátek: Slepý kůň

Slepota si nevybírá a postihuje nejen lidi, ale i zvířata. Ta jsou v přírodě pak vydána na pospas svému (neveselému) osudu. Když mají ale tato zvířata dobré majitele, mohou prožít docela pěkný život. Stejně jako tento kůň. 10. února však neměl svůj den a spadl do bazénu. Voda v něm pro koně představovala pořádné nebezpečí, ale majitel byl naštěstí nablízku a koně se podařilo z bazénu dostat. Ve vyhřívané garáži se mu pak dostalo veterinárního ošetření a byl zachráněn. Přečtěte si také Lidé zachraňují zvířatům život. Umí vytáhnout koně z bahna nebo plameňáky ze zamrzlého jezera.

 

Sobota: Ďábelský tanec

Muž převlečený (spíše jen pomazaný olejem a sazemi) za ďábla s býčími rohy na hlavě a kravskými zvony kolem pasu je jedním z mnoha účastníků karnevalových slavností ve vesnici Luzon ve Španělsku (provincie Guadalajara). Karneval se tu podle dochovaných záznamů koná minimálně od 14. století.

Tanec a sexualita. Rytmizované pohyby jsou i u lidí součástí pohlavního výběru

 

Neděle: Dvouhlavý mlok

Mít dvě hlavy místo jedné rozhodně není výhoda. Mlok skvrnitý (Salamandra salamandra) na snímku se dožil pouhých 6 měsíců (v přírodě se dožívají 20 let a v zajetí dokonce 50 let) a před pár dny byl slavnostně věnován německé Univerzitě Martina Luthera. Soukromý chovatel se mloka snažil udržet při životě co nejdéle, ale byl to od začátku marný boj. Přečtěte si Dvouhlavá zvířata jsou děsivý omyl přírody. Podívejte se na největší sbírku světa.

  

FOTO: ČTK / NASA, ESA and the Hubble Heritage Team (Vesmírné nebe)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články