Tygří dvojčata z pražské zoo poprvé venku

Mláďata tygrů malajských narozená v pražské zoologické zahradě vloni v říjnu, Bulan a Wanita, se v krásném jarním počasí poprvé podívala do venkovního výběhu. Tam teď budou trávit čím dál více času. FOTOGALERIE v článku.

Zdroj: Petr Hamerník, Zoo Praha

Bulan a Wanita spolu s matkou Banyou vyšli do venkovního výběhu v jednu hodinu odpoledne a zůstali v něm až do podvečera.

"Doba jejich pobytu venku se bude postupně prodlužovat, takže po většinu jara a léta je návštěvníci budou moci sledovat v atraktivnějších venkovních prostorách. Nepochybuji o tom, že tato naše mimořádně vzácná tygřata budou středem pozornosti a velkým lákadlem k návštěvě zoologické," řekl ředitel Miroslav Bobek.

Tygr malajský je kriticky ohrožený; devět evropských institucí chová pouhých 19 jedinců, včetně Zoo Praha, která tyto šelmy chová od roku 2006. Ve volné přírodě žije odhadem posledních 250 dospělých jedinců.

Pro mláďata šlo po zhruba půlročním pobytu uvnitř pavilonu o velkou změnu – první setkání s trávníkem, stromy a keři, které teď podle kurátora savců Pavla Brandla dostanou pořádně zabrat.

Výběh se vlivem řádění mláďat nejspíš brzy změní k nepoznání.

"Jak se dalo čekat, tak první se odvážila do výběhu Wanita, která – ačkoliv je menší – tak je průraznější, ostřejší, a zhruba po deseti minutách už začaly první náznaky devastace toho výběhu, která teď bude následovat," popsal Brandl.

Hry malajských tygřat ze Zoo Praha začínají nabývat na razanci.Zdroj: Petr Hamerník, Zoo Praha

Wanita po narození vážila jen 1,05 kg. Její příchod na svět provázely komplikace, proto chovatelé v jeden okamžik netušili, zda přežije. Její bráška Bulan, který měl 1,75 kg, byl od začátku velmi vitální. Teď už spolu dvojčata pořádně dovádějí a jejich hrátky začínají nabývat na razanci.

Koťatům se stále zlepšuje motorika. Sameček Bulan se už naučil šplhat na odpočinkovou palandu v expozici, samičce Wanitě se tento výkon zatím nepodařil. Sílu získávají tygřata z masa, na posezení jsou již schopna sežrat i celé kuře. Není proto divu, že mláďata rostou jako z vody.

Mohlo by vás zajímat: