U vzdálené hvězdy našla NASA dvě obyvatelné planety, na jedné je Havaj a na druh

Vesmírný lovec planet, sonda Kepler, odhalil dvě obyvatelné planety, které krouží kolem hvězdy vzdálené 1200 světelných let. Obě tělesa jsou větší než Země a zřejmě mají i dostatek vody. Na jednom z nich je podle NASA podnebí asi jako na Havaji, zatímco druhé připomíná Aljašku.

U vzdálené hvězdy našla NASA dvě obyvatelné planety, na jedné je Havaj a na druhé Aljaška
U vzdálené hvězdy našla NASA dvě obyvatelné planety, na jedné je Havaj a na druhé Aljaška
Zdroj: archiv

sonda Kepler

Hvězda se dvěma kandidáty na mimozemský život se nacházé v souhvězdí Lyry. Tento sektor zkoumá sonda Kepler poslední čtyři roky.  Planety v obyvatelné zoně mají označení Kepler-62E a Kepler-62F (Kepler 62 je označení hvězdy a písmeno udává pozici v soustavě).

"Tyto dvě planety jsou zatím naši nejlepší kandidáty na planety, které by mohly být obyvatelné," uvedl Bill Borucki z Amesovy výzkumného střediska  NASA, který vede výzkum v rámci mise Keplerovy sondy. Hvězda Kepler-62 je o třetinu menší než naše Slunce a má jen pětinový jas.

Tři planety nejblíže k Slunci jsou příliš horké, ale na E a F by mohla existovat voda v kapalném stavu. Navíc modelování na základě získaných dat naznačuje, že jde dokonce o vodní světy bez větších pevnin.

Kepler-62 ve srovnání se sluneční soustavou ZDROJ: NASA

"Líší se od všeho, co známe v naší soustavě. Mají nekonečné oceány," uvedla v tiskové zprávě Lisa Kalteneggerová, astronomka z Institutu Maxe Plancka pro astronomii. "Mohl by tam být život, ale je otázkou, zda se zde rozvinula technologická civilizace."

Existence dvou obyvatelných světů by však vesmírný provoz mohla stimulovat.

KRÁTKÝ VIDEOKLIP NASA K MISI KEPLER

#video|5662843#

Charakterizace obyvatelnosti těchto dvou planet vychází z analýzy jejich velikosti, a toho, co je známo o mateřské hvězdě. Nicméně informace o planetách jsou získávány nepřímo na základě změn při přechodu planet přes kotouč jejich slunce.

Kepler-62E má podle NASA 1,6krát větší průměr než Země a obíhá svou hvězdu jednou za 122,4 pozemského dne. Kepler-62F je větší 1,4kráta a její perioda je 267,3 pozemských dní. 

Obyvtelné planety

 

Velká šance na život

Astrobiologové tvrdí, že skutečnost, že jsou obě tělesa větší, dokonce zvyšuje jejich šance na existenci života, ve srovnání s planetami velikosti Země. Samozřejmě důležitou podmínkou je i existence atmosféry. Pokud ji planety mají, pak průměrná teplota na Kepleru-62E dosahuje 30 stupňů Celsia a na planetě vzdálenější od slunce naopak bude kolem 28 stupňů pod nulou, pokud má ovšem hustou atmosféru, v opačném případě by byl mnohem chladnější. Takže na jednom světě mají pravděpodobně věčné léto ve stylu Havaje a na druhém Aljašku v zimě.

Nejde o první planety objevené v obyvatelné zóně a rozhodně nejsou poslední. K potenciálně obyvatelným planetám se může zaměřit další průzkum, včetně snahy o detekci případných signálů.

Související články