Unikátní přírůstek v Česku

Jeden z nejvzácnějších druhů opic na světě získala soukromá Zoo Chleby, kam na konci srpna dorazila z Thajska skupinka tří nedospělých langurů duků (Pygathrix nemaeus). V přírodě se vyskytují jen ve Vietnamu a v Laosu, takže dvě samice a jeden sameček ve věku od dvou do tří let se narodili v zajetí.

Langur duka měří v dospělosti 55-80 cm a patří mezi ohrožený druh asijských primátů.
Langur duka měří v dospělosti 55-80 cm a patří mezi ohrožený druh asijských primátů.
Zdroj: ZOO Chleby

„Příští rok už dospějí, a tak doufáme, že budou mít mláďata. Díky svému vybarvení patří langurové také k nejhezčím opicím," říká zooložka a primátoložka Marina Vančatová.

Mohlo by vás zajímat:

Vzácné primáty doprovázela na jejich dlouhé pouti do Čech thajská veterinární lékařka Saowaphang Sanannuová, která se o mláďata od narození starala. Langurové se živí listím a mladými výhonky. Přestože před vietnamskou válkou bývali langurové velmi hojnými opicemi, které žily v neporušených hustě zarostlých monzunových deštných lesích v tlupách čítajících až 60 členů, dnes patří mezi ohrožený druh. Proto je přírůstek v Chlebské zoo opravdu unikátní. Jde o první skupinu langurů, která bude k vidění v zoologické zahradě mimo tropy. V americké Filadelfii a v Kolíně nad Rýnem totiž mají zatím jen po jednom zvířeti.

Tři roztomilí langurové jsou nyní v karanténě. Pro návštěvníky zoo se chystá oficiální přivítání opiček a otevření jejich nové expozice v průběhu října.

Zdroj: ZOO Chleby