V Africe objevili dosud nejstarší kresbu. Přepíše "vločka" učebnice historie?

Na jižním pobřeží jižní Afriky našli vědci kamennou „vločku“ pokreslenou protínajícími se červenými čarami. Zatímco s datem vzniku si vědí rady, s vysvětlením významu nakresleného symbolu zatím váhají.

Podle archeologů jeden z nejstarších objevených důkazů lidské kresby.
Podle archeologů jeden z nejstarších objevených důkazů lidské kresby.
Zdroj: Profimedia.cz

Kresba pochází z doby před 73 000 lety a může tak jít o nejstarší dochovaný příklad lidské kresby. Dosud se objevené nálezy na stěnách v Evropě a Indonésii datovaly do období před 40 000 lety.

Jihoafrická abstraktivní malba je dílem lovců-sběračů, kteří pravidelně osidlovali jeskyni Blombos, odkud je skvělý výhled na Indický oceán. Jeskyně se nachází zhruba 300 kilometrů východně od Kapského Města.

Jeskyně Blombos vzdálená zhruba 300 kilometrů východně od Kapského Města.Zdroj: Profimedia.cz

Ačkoli se obrázek může zdát na první pohled primitivní, skutečnost, že vznikl tak dávno, je podle odborníků velmi důležitým ukazatelem. Naznačuje totiž existenci moderních kognitivních schopností našeho druhu už během období známého jako Střední doba kamenná.  

Křížově šrafovaná malba je kreslená okrem, zemitým pigmentem, který lidé používají již od pravěku. Jde o soubor šesti přímých linií překřížených třemi mírně zakřivenými čárami, a to vše na kameni o délce 38,6 mm a šířce 12,8 mm.

Tým archeologa Christophera Henshilwooda.Zdroj: Profimedia.cz

"Náhlé ukončení čar na okrajích naznačuje, že se původně malovalo na větší plochu a v celém rozsahu byl výjev pravděpodobně mnohem složitější a strukturovanější, než ukazuje úlomek," říká archeolog Christopher Henshilwood z univerzity v norském Bergenu, který výzkum vede.

"Váhal bych nález nazvat uměním. Určitě jde ale o znak, který měl smysl pro jeho tvůrce a nejspíše tvořil součást společného symbolu, kterému tehdejší lidé rozuměli," dodává Henshilwood.

"Ukazuje se tak, že už v době kamenné si lidé v jižní Africe pomocí různých vzorů sdělovali něco, co považovali za důležité. Máme tak bod, který lze v lidské společnosti označit jako výchozí pro symbolickou činnost," myslí se archeolog Pavel Pettitt z Durhamské univerzity v Anglii.

Je velmi pravděpodobné, že již brzy se objeví další důkazy o časném symbolickém chování.

Související články