V Británii vyjel první autobus poháněný lidskými výkaly. Jak vypadá a funguje?

Bio-Bus jezdí na plyn, který je generován z lidských výkalů a potravinových odpadků, jenž nejsou vhodné ke konzumaci. Lidská stolice nebyla nikdy tak důležitá!

Zdroj: redakce

V Anglii mu přezdívají Autobus číslo 2 (jak říkají vyměšování stolice). Tento dopravní prostředek je tak příkladem pro ekologické zpracování lidského odpadu i způsobem zlepšení kvality ovzduší ve městech. Autobus se čtyřiceti sedadly bude sloužit jako kyvadlová doprava mezi bristolským letištěm a městem Bath v jihozápadní Anglii. Ovšem pozor, tento autobus ujede na jednu nádrž téměř 300 kilometrů!

VÍTEJTE V HOTELU NA OBĚŽNÉ DRÁZE

Plyn použitý pro pohon Bio-Busu je generován v bristolské čistírně odpadních vod, jež je řízena společností GENeco. Její generální ředitel Mohammed Saddiq věří, že zpracování potravinového a lidského odpadu může vyprodukovat dostatečné množství biometanu pro národní síť energie, jež bude schopna dodat energii téměř 8500 domácností a také poskytnout palivo pro tento speciální autobus.

"Vozidla poháněná biomethanem hrají důležitou roli při zlepšování kvality ovzduší v eměstech Velké Británie, ovšem Bio-Bus jde ještě dál. Je vlastně poháněn lidmi žijícími v dané oblasti," vysvětluje Saddiq kvality ekologického zpracování odpadu a jeho přeměnu na ekoplyn. "Využití biometanu tímto způsobem poskytuje nejen ekologické palivo, ale také snižuje naši závislost na palivech fosilních."

Video nejdete zde:

Zdroj: Youtube

Collin Field, technický ředitel společnosti Bath Bus je přesvědčen, že zavedení Bio-Busu do běžného provozu je správným krokem, zvlášť, když se Bristol má stát v roce 2015 hlavním 'zeleným' městem Evropy. "Očekáváme, že biolinkou bude cestovat každý měsíc až 10 000 pasažérů."

Mohlo by vás zajímat

Související články