V Pákistánu založili školu pod nadjezdem

Kluci a holky různého věku sedí v lavicích a soustředí se na úkoly jako v klasické české škole. Jen s tím rozdílem, že učení probíhá venku a studenti jsou děti ulice, které žijí v Káráčí, nejlidnatějším městě Pákistánu.

Patnáct až dvacet dětí mají jednotlivé třídy ve škole pod otevřeným nebem.
Patnáct až dvacet dětí mají jednotlivé třídy ve škole pod otevřeným nebem.
Zdroj: Profimedia.cz

Skupina dobrovolníků se rozhodla pomoci získat alespoň základní vzdělání stovkám dětí, které zůstaly na ulici. V zemi, kde je míra gramotnosti tristní, tak mají možnost se učit a rozšířit si obzory, což by jim mohlo usnadnit budoucnost.
Každý, kdo má chuť, se v Karáčí může zapojit do vzdělávání dětí ulice.Zdroj: Profimedia.cz„Pro školu jsme záměrně vybrali rušné místo, kde víme, že se hodně mladých pohybuje," vysvětluje Syeda Anfas Ali Shah Zaidi, která ji pomáhala založit. Pod mostem je několik tříd, z nichž každá má svého učitele, který se neobejde bez tabule na stojanu. Každá skupinka potřebuje něco jiného – v jedné třídě jsou děti, které ani nevědí, jak držet tužku. Jsou tu také ti, kteří již znají abecedu, ale ještě neumějí číst a psát. „Kromě učení se věnujeme i poradenství. Zvlášť u starších dětí, které mají nakročeno ke kriminalitě a drogám, je to potřeba," uvědomuje si problémy svých žáků Zaidi.

Mohlo by vás zajímat: