V pražské zoologické se rozmnožil jeden z nejtajemnějších plazů světa

Desítky let zůstával varanovec bornejský velmi tajemný. Jen málo odborníků ho spatřilo ve volné přírodě. Mimořádně vzácný endemický plaz se v lidské péči poprvé rozmnožil před čtyřmi lety v Japonsku, nyní se to podařilo i v Praze. 

Mládě varanovce bornejského se vylíhlo po 84 dnech inkubace.
Mládě varanovce bornejského se vylíhlo po 84 dnech inkubace.
Zdroj: Petr Velenský, Zoo Praha

V pravé poledne se v pražské zoologické zahradě vylíhlo první mládě varanovce bornejského.

Mimořádně vzácný endemický plaz se v lidské péči vůbec poprvé rozmnožil až v roce 2014 v Japonsku, nyní se to po dvou letech chovu podařilo i v Praze. Ve snůšce je ještě několik dalších vajec, která by se měla dolíhnout během dvou dní.

Matka mláděte pochází z prvního oficiálního a dobře dokumentovaného odchovu na světě, vylíhla se před čtyřmi lety v japonské iZoo.Zdroj: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Po desítky let zůstával varanovec bornejský velice tajemný, jen málo odborníků mělo možnost ho spatřit ve volné přírodě a jeho způsob života byl záhadou. Není proto divu, že začal být nazýván "svatým grálem herpetologů".

Teprve v roce 2013 získala první dva páry varanovců japonská iZoo. Její ředitel Tsuyoshi Shirawa začal průběžně publikovat všechny zoologické poznatky o tomto vzácném druhu a dovedl oba páry k odchovu prvních mláďat. Z Japonska pak do Zoo Praha přicestovalo v prosinci roku 2016 sedm jedinců – mezi nimi i matka nynějšího pražského mláděte.

"První pražské mládě varanovce bornejského po vylíhnutí vážilo 4,1 gramu a měří 14 cm," uvedl kurátor chovu plazů Petr Velenský. "Délka inkubace byla 84 dní a po celou dobu jsme museli udržet noční teplotu 26 °C a denní teplotu 28 °C, což v tomto létě nebylo vůbec snadné," doplnil kurátor.

Varanovci bornejští žijí skrytě podél vodních toků v podzemních úkrytech a jsou aktivní převážně v noci.Zdroj: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Varanovec bornejský je endemický plaz žijící pouze na ostrově Borneo v oblastech malajského sultanátu Sarawak a v indonéských provinciích Západního a Severního Kalimantanu. Vzhledem ke kácení deštných lesů a pravděpodobně velmi omezenému rozšíření volně žijících varanovců bornejských je jejich budoucnost ve volné přírodě nejistá. I to je důvod, proč se Zoo Praha rozhodla podílet se na vytvoření evropského chovného programu, který by dal v lidské péči vzniknout záchovné populaci těchto unikátních tvorů.