Ve spánku se dá trénovat. Kdo umí ovládat sny, naučí se nové dovednosti

Lidé, kteří umějí kontrolovat své sny, mohou zažívat díky této neobvyklé schopnosti zvláštní euforii, jako kdyby něčeho dosáhli, říká Peter Morgan, vědec z Yaleovy univerzity.

Ve spánku se dá trénovat. Kdo umí ovládat sny, naučí se nové dovednosti
Ve spánku se dá trénovat. Kdo umí ovládat sny, naučí se nové dovednosti
Zdroj: archiv

Na housle se ve snu hrát nenaučíte.

Nápad vložit někomu do hlavy ve spánku myšlenky jsou známé zejména z vědeckofantastických filmů. Jak ale ukázala nová studie amerických vědců, je to možné i v realitě. Vědci na Yaleově univerzitě zjistili, že lidé, kteří se ze snů probouzejí a dokážou je kontrolovat, jsou schopni se během snění naučit novým dovednostem.

Vědci proto nyní pracují s myšlenkou učit lidi nové schopnosti pomoci zadání, o čem si mají nechat zdát. Nebude tak sice možné lidi pomocí snů ovládat, ale alespoň je využít pro jejich dobro, konstatují vědci citovaní serverem mailonline.

Nové vědecké poznatky však ukazují, že lidé skutečně mohou využít sny jako nástroj k učení. Nelze si však představovat, že by bylo možné se během snu naučit hrát na housle, upozorňují vědci. Lidé s jasnými sny mají podle vědců z Yaleovy univerzity lepší výsledky u úkolů, které testují citové rozhodování ve společenských vztazích, napsal tento týden vědecký časopis New Scientist.

Jak trénovat sny?

Podle Morgana je možné tyto schopnosti posilovat a trénovat. Jeho tým nyní hledá způsob, jak učit lidi využívat jejich sny. Cílem je zlepšit u jednotlivců sociální schopnosti a schopnosti rozhodování.

Již dříve bylo dokázáno, že lidé cvičící úkoly během snů je zvládají lépe i v realitě. Jedna švýcarská studie z Bernské univerzity například ukázala, že házení mincí do šálku ve snu zlepšuje cílení při házení předmětů v realitě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články