Vědci zjistili, kdy v životě zažíváme největší štěstí

Mysleli jste si, že s přibývajícím věkem už se bude pocit radost a naplněnosti spíše vytrácet? Výsledky studie londýnské univerzity ekonomie a politických věd vás vyvedou z omylu.

Zdroj: Profimedia.cz

Vědci požádali 23 000 dobrovolníku ve věku 17 až 85 let, aby se zamysleli nad pocitem vlastní spokojenosti. Účastníci pak měli odpovědět, jaký pocit štěstí si myslí, že budou zažívat za pět let a za dalších pět let. Zároveň si měli vzpomenout, jak intenzivní pocit štěstí prožívali v jednotlivých obdobích svého života.

Výsledky jsou všechno, jen ne negativní. Studie odhalila, že štěstí má v průběhu života tendenci sledovat křivku ve tvaru písmene U. Nejvyšší úrovně dosahuje na dvou místech, a naopak klesá ve středním věku.

Kdy konkrétně čekat největší vrchol štěstí? Podle vědců, když je nám 23 a 69 let.

Pokud se nad výsledky zamyslíme, zjistíme, že mají svoje opodstatnění. Ve dvaceti máme spoustu energie. Jsme otevření změnám, které přicházejí. Budujeme kariéru, často se stěhujeme za prací, poznáváme nové přátele a snadno se seznamujeme. Naopak ve středním věku máme málo času na sebe, protože jej nejčastěji dělíme mezi práci a starost o děti. Po šedesátých narozeninách se spěch zklidní a my už si vědomě jdeme za tím, co nám přináší štěstí.

Odborníci se ale shodují, že štěstí není něčím, na co stačí čekat. Podle americké koučky a autorky několika knih Caroline Adams Miller je potřeba se pro štěstí rozhodnout: „Výzkum jednovaječných dvojčat, která byla po narození rozdělena, jasně ukázal, že minimálně polovina našeho blaha souvisí s tím, o čem se rozhodneme přemýšlet a čím se během dne zabýváme."

Vyvrací se tak domněnka mnoha lidí, kteří věří, že budou šťastnější, až… zhubnou, najdou si lepší práci, budou mít na účtu více peněz. Jenže pocit štěstí není založen na tom, co máme nebo co se nám stane, ale jak na situaci zareagujeme.

Mohlo by vás zajímat: