Vědcům z Floridy se poprvé podařilo uměle rozmnožit korály

Odborníci se zaměřili na ohrožené druhy a nyní slaví úspěch. Věří, že tak můžou zachránit podmořský život, který se vlivem změny klimatu ztrácí před očima.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Korálové útesy jsou samostatný ekosystém, ve kterém žijí miliony živočichů. Dříve se nacházely téměř ve dvou stovkách oblastech, ale za posledních pár let jejich počet rapidně klesnul a stále klesá.

Téměř 90 % korálových útesů je poškozených nebo úplně zničených činností člověka. Jejich nedílnou součástí jsou koráli - drobní mořští živočichové žijící ve vápenité schránce ve velkých trsech. Laboratorním technikům se nyní povedlo ve floridském akváriu v Apollo Beach poblíž Tampy uměle vyvolat tření u 18 druhů tichomořských korálů.

Vědci nyní plánují využít získané znalosti k vývoji nových korálových kolonií, které by jednoho dne mohly na Floridě osídlit jeden z největších korálových útesů na světě, který je poškozen vlivem změny klimatu a znečištění. 

„Jde skutečně o šanci pro budoucnost podmořských korálů na Floridě i po celém světě. Otevírá se před námi svět nových možností,“ věří vedoucí odborníků Keri O´Neil.


Nově kultivovaní koráli by měli vytvářet silnější populace než stávající kolonie, protože každý jedinec bude vyšlechtěn s novou genetikou a novými vlastnostmi, které mohou být odolnější vůči tomu, co se v budoucnu na našich útesech stane.

Podněcování korálů k uvolnění vajíček a spermií v akvarijníchh nádržích spočívá v ovládání jejich umělého nastavení tak, aby napodobovalo jejich přirozené mořské prostředí v průběhu celoročního reprodukčního cyklu. Důležité je proto během procesu pečlivě regulovat změny teploty vody od léta do zimy a pomocí speciálního osvětlení napodobovat východ, západ slunce, a dokonce i měsíční cykly, které slouží jako biologická pobídka pro korály při přípravě na tření.

Akvárium na Floridě má v současné době 180 vzorků, z nichž zatím třicet bylo použito v reprodukčním akváriu.

Korály jsou druhem mořských bezobratlých živočichů, kteří obvykle žijí v koloniích malých polypů. Všech 6000 druhů žije přisedle v mořích, obvykle v koloniích. Mezi korály patří známí průvodci korálových útesů v tropických mořích, kteří vylučují uhličitan vápenatý na tvorbu svých tvrdých vnějších schránek. Pomáhají chránit pobřeží absorbováním energie vln před hurikány a dalšími bouřkami. Jsou však citlivé na velké změny teploty vody, což vlivem změny klimatu vede k jejich vážnému ohrožení.