Většina lidí rozumí psím emocím, ukazují výsledky studie

Výzkum vedený maďarskou Univerzitou Loránda Eötvöse se zaměřil na lidskou schopnost porozumět psům a rozlišit jejich emoce na základě vrčení a štěkání. Vědce zajímalo, zda dokážeme rozeznat, kdy jde o projev radosti či ohrožení.

Psi štěkají a vrčí z nejrůznějších důvodů. My však máme velkou šanci zjistit, co se děje.
Psi štěkají a vrčí z nejrůznějších důvodů. My však máme velkou šanci zjistit, co se děje.
Zdroj: Profimedia.cz

Autor studie Tamás Faragó použil zvukový záznam 18 psů, kteří reagovali v různých situacích. Jedna skupina psů vrčela, když si hlídala jídlo, aby ho uchránila před ostatními. Další zvuky byly radostnou reakcí během hry s lidmi a třetí skupina psů se rozštěkala nebo začala vrčet, když uviděla cizího člověka a cítila se v ohrožení.

Čtyřicet lidí mělo za úkol poslechnout si dvě série nahrávek. Zvuky z první měli následně mezi pět emocí. U druhé se pak museli rozhodnout, zda vrčení a štěkání bylo reakcí na hrozbu, chuť si hrát nebo potřebu uchránit si jídlo.

Výsledky studie zveřejněné ve vědeckém časopisu Royal Society Open Science ukázaly, že účastníci studie si správně vyložili reakci psů v 63 %, přičemž ženy pochopily psí řeč v 65 %. Pokud šlo o hru, interpretovali si vrčení dobře v 81 %; 60 % rozeznalo psí nadšení a 50 % lidí pochopilo reakci psa na hrozbu. Ukázalo se také, že lidé často zaměňují vrčení na chránění potravy s pocitem ohrožení.

Studie tak do značné míry potvrdila, o čem se již delší dobu mluví - psi a lidé se celkem snadno dokážou naladit na jednu vlnu.

Mohlo by vás zajímat: