VIDEO: 3D tiskárna usnadní astronautům život. Jednoduše si vytisknou to, co budou potřebovat

Vědci nedávno přišli s geniálně jednoduchou myšlenkou. Astronauti si budou moci snadno vytisknout nástroje, které se jim porouchají. Podívejte se na video National Geographic…

VIDEO: 3D tiskárna usnadní astronautům život. Jednoduše si vytisknou to, co budou potřebovat
VIDEO: 3D tiskárna usnadní astronautům život. Jednoduše si vytisknou to, co budou potřebovat
Zdroj: archiv

Při cestě do vesmíru si jen stačí vzít tiskárnu s sebou a můžete si pak vytisknout, co si budete jen přát.“

O 3D tiskárně už většina z vás asi slyšela. Ale vidět ji přímo v akci – to se jen tak nepoštěstí. Podívejte se na video a uvidíte neuvěřitelné věci, které tiskárna umí… Jemný prášek se ve vteřinách proměňuje v nejrozličnější předměty. A neslouží jen architektům nebo designérům. Ale i astronautům…

Při objevování vesmíru potřebuje lidstvo velké množství nástrojů, k tomu, abychom mohli stavět ve vesmíru stanice nebo kosmické lodě. Odjakživa ale astronauti i jejich pomocníci na zemi řešili, jak tyto nástroje doplňovat, pokud se rozbijí. Není totiž nijak jednoduché nové nástroje dodat vždycky, když je třeba.

A nyní vědci přišli s geniálně jednoduchou myšlenkou: astronauti se nástroje jednoduše vytisknou na 3D tiskárně.  

Zní to sice jako sci-fi pohádka, ale opak je pravdou. Je to jednoduché a snadné.

Podívejte se na video National Geographic, které bylo natočeno k této příležitosti:

Fyzik David Kplan, z Johns Hopkins University, navštívil společnost Z Corporation v americkém Massachusetts. Tato firma se specializuje na 3D tiskárny, které jsou schopné vyrobit téměř vše – i předměty s pohyblivými součástmi.

 

Jak taková tiskárna funguje?

Na videu uvidíte jak s neuvěřitelnou přesností mohou nástroje vznikat – přesnost se pohybuje okolo 40 mikronů – to je méně než šířka lidského vlasu. Předměty vzniklé v 3D tiskárnách jsou navzdory vžitým představám velmi pevné.Předmět se nejprve naskenuje a data se pošlou do tiskárny.

Tiskárna však nepoužívá inkoust, ale speciální směs, která vzniká spojení prášku a pryskyřice. Z této hmot yvznikají „vytištěné“ předměty. Během 90minut je hotový nový francouzský klíč.

David Kaplan nastiňuje lákavou budoucnost: „Při cestě do vesmíru si jen stačí vzít tiskárnu s sebou a můžete si pak vytisknout, co si budete jen přát.“

Ve vědě se v současnosti studuje možnosti využití technologie 3D tisku v medicíně. 

3D tiskárny nezjednoduší svět jen astronautům, ale i nám lidem na zemi. Zkuste si představit, že že si můžete vytisknout, co vás jen napadne… A co by to bylo?

Úvodní ilustrační foto (výrobek 3D tiskárny): Isifa

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články