VIDEO: Bizarní tance lásky uprostřed pralesa. Barevné rajky předvádí neuvěřiteln

Rajky jsou ptáci z ráje, jejich barevnost a tvary berou dech. Ale jsou výjimečné ještě něčím dalším - svým tancem lásky.

VIDEO: Bizarní tance lásky uprostřed pralesa. Barevné rajky předvádí neuvěřitelné figury
VIDEO: Bizarní tance lásky uprostřed pralesa. Barevné rajky předvádí neuvěřitelné figury
Zdroj: archiv

Oním rájem, kde tito vzácní tvorové žijí, jsou tropické deštné pralesy Papuy-Nové Guineje. Jejich krása učarovala Evropě až v 19. století. Do Evropy se začaly dovážet jejich kůže s prazvláštním opeřením. Ptáci z druhého konce světa jim připadali jako z ráje, a tak dostali název rajkovití (Paradisaea). Kromě peří se rajky vymykají ještě silným, drsným hlasem a čiperným chováním.

One man show

Neskutečně barevní a s pery fantazijních tvarů jsou jen samečci. Samičky nejsou tak nápadné. Vybavení samečků slouží jenom jediné věci - přilákat samičku a zplodit potomky. Představení, které při námluvách vzniká, je jedinečné a nenapodobitelné.

Při tanci se samci "naparují", předvádějí svá peří, poskakují do rytmu, skáčou, vydávají zvláštní zvuky, předvádějí nejrozmanitější pózy. 

Podívejte se na video bizarního rajčího reje:

 

Zemský ráj to na pohled

Podobně jako jiná zvířata, která jsou něčím fascinující, i tito tvorové se stali předmětem lovu. Žádané jsou jejich nezvykle tvarovaná, pestře zbarvená pera s oslňujícím kovovým leskem. Tentokrát však neputují do západních zemí, ale zůstávají na ostrově - peří těchto ptáků je totiž nedílnou součástí ozdob domorodců při nejrůznějších slavnostech. Papuánští tanečníci se při slavnostních tancích snaží co nejvíce zaujmout - a k tomu jim slouží právě rajčí peří.

Čtěte náš speciál Michaela Fokta: SEX VE SVĚTĚ ZVÍŘAT

Největší takovou oslavou je Goroka Show - koná se od roku 1957. Každoročně se při zářijových oslavách předvádějí desítky tanečních skupin  Od padesátých let se z festivalu stala událost, která daleko přesahuje hrancie jednoho státu - každoročně kvůli ní na ostrov zavítají tisíce turistů.

Každý ozdobený tenečník se ale chlubí cizím, tedy vlastně rajčím peřím. Každý z tanečníků mívá na svém těle peří z více druhů rajek a několika desítek ptačích jedinců.Tehdy a nyní se však nároky domorodců nijak výrazně nezvýšily. Navíc - peří se dědí z generace na generaci jako šperky. Problémem jsou totiž turisté - ti si kupují peří na památku, navzdory tomu, že jeho vývoz je přísně zakázán…

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články