VIDEO: Co se děje s raketami NASA, které spadnou do oceánu?

NASA zveřejnila poprvé v dějinách detailní záběry toho, co se vlastně děje s pomocnými raketami, které odhodí raketoplán při startu do moře.

VIDEO: Co se děje s raketami NASA, které spadnou do oceánu?
VIDEO: Co se děje s raketami NASA, které spadnou do oceánu?
Zdroj: archiv

Jak vypadal start raketoplánu, ví dnes už každé malé dítě. Ty přemýšlivější diváky však už určitě napadlo, že na některé zvídavé otázky nám NASA odpovědi nedává. Třeba: Co se stane s mohutnými tryskami, které od raketoplánu po startu odpadnou? Nemohou někomu ublížit? Podívejte se:

Marketingoví odborníci z NASA sice veřejnost vždy ujišťovali, že odpadlé trysky nikomu neuškodí, ale zatím nikdy nezveřejnili, v jakém stavu trysky na zem dopadnou a co se s nimi potom stane. Teď NASA konečně zveřejnila video, kde mlčení kolem trysek učinila přítrž. Vidíte na něm, jak námořníci z lodí Liberty Star a Freedom Star vytahují vyhořelé trysky z Atlantiku. 

ANIMACE: Nejdetailnější mapa vesmíru. A rovnou ve 3D

Ze dna moře do srdce pouště

Jde o zbytky pohonného systému z únorového startu raketoplánu Discovery. Obě specializované lodě byly už od startu připravené na moři, nedaleko místa, kam měly podle výpočtů trosky dopadnout – současně ale tak daleko, aby samy nemohly být tryskami ohrožené. Posádky sledovaly jak pomocí elektroniky, tak vizuálně, kam trosky dopadnou; když to nastalo, první se k nim vydali potápěči. 

K vyprázdněným raketám připevnili lana a ta připojili k lodi. V závěsu za oběma plavidly pak trysky dorazily až do přístavu; z něj se vydaly na základnu letectva na Mysu Canaveral. Tam, ve speciálním hangáru, byly zbaveny všech důležitých a ještě použitelných součástek, aby pak byly přemístěny do Utahu. Tam byly zakonzervovány a uloženy ke spánku navždy – a nebo do doby, až budou zase zapotřebí…

 FOTO: NASA

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články