Video: Jak přicházejí žirafy na svět

Proces narození je značně složitý a náročný pro každé mládě opouštějící matčino lůno. A co teprve, když se hned musíte postavit na dlouhé a vratké nohy! Novorozený Amahle, což v jazyce zulu znamená krásný, to však zvládl bravurně.

Přestože žirafy v divočině rodí zpravidla v ranních hodinách, Asmara si počkala na brzké odpoledne.
Přestože žirafy v divočině rodí zpravidla v ranních hodinách, Asmara si počkala na brzké odpoledne.
Zdroj: Archiv

Ošetřovatelům ze zoo Taronga v Sydney se podařilo natočit jedinečný okamžik: narození žirafího samečka a jeho následné první nejisté krůčky. Matka Asmara ho náležitě povzbuzovala, ale Amahlovi se zpočátku nedařilo. V divočině se novorozené žirafky drží většinu dne u země. Teprve po dvou týdnech se připojí k dalším mláďatům a začnou prozkoumávat okolí. Amahle se však na nohy postavil jen pár minut poté, co spatřil svělo světa.

Kromě novorozeného chlapečka, který se narodil v úterý 8. března, přišly na svět v zoo Taronga v uplynulých deseti týdnech další tři žirafí mláďata. "V průběhu posledního desetiletí žiraf ve volné přírodě rapidně ubylo, celosvětově asi o 30%. Odhadujeme, že jich v divočině zůstalo už jen kolem osmdesáti tisíc. Na vině jsou pytláci, kteří je loví pro maso a situaci neprospívají ani zásahy do přírody ze strany zemědělců," prozradil místnímu tisku ošetřovatel Simone Low.

Zdroj: Youtube

Mohlo by vás zajímat: