Video: Kriticky ohrožené želvy trpěly v ilegální farmě na Mallorce

Na španělském ostrově Mallorca, kam ročně míří miliony turistů, nemají celníci lehkou práci. Věčně přeplněného letiště využívali pašeráci želv, kteří v této oblíbené prázdninové lokalitě vybudovali želví farmu nebývalých rozměrů. Teď už ale spadla klec.

Želva paprsčitá (Astrochelys radiata)
Želva paprsčitá (Astrochelys radiata)
Zdroj: Shutterstock.com

Španělští policisté na farmě nalezli přes 1100 želv žijících v chabých podmínkách a 750 vajec. Celkem se napočítalo 62 různých druhů, z nichž 14 patří ke kriticky ohroženým. Nechyběla mezi nimi například vzácná želva paprsčitá (Astrochelys radiata), jejímž původním domovem je Madagaskar. V rámci případu byli zatím zadrženi tři lidé - dva Němci a majitel obchodu s exotickými zvířaty v Barceloně. Další tři osoby jsou vyšetřovány na svobodě.

Zdroj: Youtube

Případ sám o sobě nezní tak hrozivě a mohlo by se vám až zdát, že pašeráci na svých farmách pomáhají ohrožené druhy rozmnožovat. Pašování zvířat má však velmi temné pozadí. Předně, želvy se ve světě neprodávají jen jako mazlíčci do terárií, řada z nich je utracena pro neobvykle zbarvené krunýře. Velké množství želv navíc zahyne už během cestování - převážejí se schované v malých plastových nádobách pod falešnými dny zavazadel, někdy si je pašeráci dokonce lepí k holému tělu.

Otřesné zkušenosti mají i policisté ze zemí, odkud jsou želvy kradeny. Ve městě Toliara na Madagaskaru letos v dubnu objevili dům, ve kterém se tísnilo dohromady 10 tisíc želv paprsčitých. Zvířata pokrývala veškerou plochu podlahy a nemohla se hýbat, zhruba 180 z nich už bylo mrtvých. Právě zápach uhynulých kusů linoucí se z budovy dal policistům podnět k domovní prohlídce. Přeživší želvy byly převezeny do záchranné stanice na pobřeží, 574 z nich ale přesto posléze zemřelo na následky infekce a dehydratace. Policisté se domnívají, že tato zvířata byla určena k ilegálnímu vývozu ze země.