Smutné video: K smrti vyhladovělý lední medvěd loví v obrovském stádu mrožů

Nedávno svět oblétlo smutné video vyzáblého a vyčerpaného ledního medvěda, který očividně umíral hlady. Aktivisté okamžitě poukázali na globální oteplování a následné tání ledovců, které medvědům zužuje pole lovu. Hrozí ledním medvědům vyhynutí?

Zdroj: Youtube

Pohled na hladovějícího ledního medvěda skutečně vzbuzuje silné emoce a není divu, že vyvolal velkou vlnu pohoršení. Zoologové ale poukazují na fakt, že lední medvědi jsou také jen smrtelní živočichové a když dosáhnou určitého věku, jejich schopnost lovit klesá. Jak jim ubývají síly, nemohou si sami obstarat potravu a nakonec vyhladoví, i když je kolem potenciální stravy dostatek.

Dalšími přirozenými důvody, proč lední medvědi hladoví, jsou poranění a následné zanícení ran. "Mladí medvědi, kteří se ještě nenaučili pořádně lovit tuleně, starší a zraněné kusy, ti všichni mohou za určitých okolností hladovět," uvedl americký zoolog Dr. Steven Amstrup, který se na lední medvědy specializuje. "Hladovění je obecně hlavní příčinou úmrtí ledních medvědů," dodal.

Vyčerpaný lední medvěd sáhl v nouzi po odpadcích z košeZdroj: Youtube

Zajímavý je také názor kanadských Inuitů, kteří žijí přímo v terénu. "Každý vidí, že ten medvěd je nemocný. Kdyby jenom hladověl, byl by pořád schopen se lépe pohybovat," řekl zkušený lovec Eric Ootoovak. Jeho slova potvrdily domněnku biologa Jeffa Higdona, podle nějž umírající medvěd trpěl rakovinou.

Zatímco nikdo nechce zpochybňovat hrozby spojené s globálním oteplováním, na úmrtí ledních medvědů se zatím tento jev přímo nepodílí. Potěšující zpráva je, že lední medvědi nevymírají - spíš naopak. "Jako dítě jsem věděl o ledních medvědech jen z babiččina vyprávění. Dneska už není možné kempovat beztoho, aby vás nějaký nesledoval," vypověděl inuitský lovec Ootoovak.

Ačkoli je lední medvěd velmi silným lovcem, ne vždy jeho lov skončí úspěšně. Podívejme se na video, ve kterém se jeden exemplář snaží zakousnout do mrože:

Zdroj: Youtube

Scéna možná působí úsměvně, bohužel však měla smutnou dohru: lední medvěd nebyl schopen žádného mrože zakousnout, vyčerpal se a zanedlouho podlehl následkům zranění z boje.

Související články