VIDEO: Lemčík zmate samičku perspektivou. A pak se s ní spáří

Mnoho ptačích samečků využívá své zářivě barevné peří, aby nalákali samičky. Ale nenápadný australský pták lemčík velký dovedl k dokonalosti umění iluze, s jejíž pomocí vábí ptačí dámy svého srdce.

VIDEO: Lemčík zmate samičku perspektivou. A pak se s ní spáří
VIDEO: Lemčík zmate samičku perspektivou. A pak se s ní spáří
Zdroj: archiv

Dílem architekt a dílem kouzelník je lemčík, který staví z větviček propracované průchozí oblouky. Před tato loubí strategicky rozmísťuje ovoce, mušle, kůstky či kameny tak, aby vypadaly menší nebo větší nebo jednoduše lákavější pro samičky.

Když do loubí vejde samička a zadívá se na výstavku, začne sameček zobákem své malé poklady přerovnávat a předvádět před jejíma očima. Využívá přitom celou škálu optických iluzí, aby udržel její pozornost, uvádí se ve studii zveřejněné v časopise Science.

 

Klíčem těchto iluzí je upravená perspektiva, kdy se poměry objektů jeví jinak díky vzdálenosti a způsobu rozmístění. Například kámen obklopený většími objekty se bude jevit menší než kámen stejné velikosti obklopený drobnějšími předměty. To je známo jako Ebbinghausova iluze.

Lemčík jako iluzionista

Když se na něj samička dívá dostatečně dlouho, pak ji oběhne dozadu a spáří se s ní," řekl AFP hlavní autor studie John Endler z australské Deakinovy univerzity. "Všechno, co potřebuje, je udržet po určitou chvíli její soustředěnou pozornost," dodal Endler. "Samičky sledují samečky před pářením jednu až 12 minut, ale nejčastěji zhruba dvě minuty."

"Pokud se ale samičce výstavka nelíbí, nebo ji nezaujmou samečkovy iluzionistické efekty, pak je velmi pravděpodobné, že si najde k páření samečka, který dotáhl stavitelsko-iluzionistické umění na vyšší úroveň," dodal Endler, který společně s kolegyní Laurou Kelleyovou sledoval ptáky skrytou kamerou.

Podívejte se, jak vypadá uhranutá samička, které se pak sameček zmocní:

 

Žárlivý lemčík boří hnízda konkurence

Zjistili mimo jiné i to, že někteří soupeřiví samečci jsou schopní zajít až tak daleko, že rozmetají kolegovo loubí, které by pro ně mohlo znamenat konkurenci. Výjimkou ale není ani to, že sameček, jemuž soupeř zničil večer před pářícím rituálem jeho besídku, ji do rána dokáže znovu postavit. "Je to úžasné," řekl Endler. "Ta stavba je dlouhá 0,6 metru a široká i vysoká 0,5 metru. Je velmi hustě propletená, ale když ji večer zničí soused odvedle, do rána je znovu celá postavená."

Vědci ale zatím netuší, jak je možné, že iluze - je-li provedena správně - na samičky tak dokonale funguje. Mají snad pocit, že kameny a mušle jsou nějakým druhem dárku? Anebo se nechají omámit pouhou radostí ze zábavy? "V tuhle chvíli víme jen to, že lepší a propracovanější perspektiva znamená víc páření, ale nevíme proč," dodal Endler.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články