VIDEO: Boj tygra proti medvědici. Uchrání medvídě před drsným útokem?

Kdo je silnější, tygr, nebo medvěd? Na tuto otázku není snadné odpovědět, protože k soubojům mezi zástupci těchto druhů dochází v přírodě velmi zřídka. O to vzácnější je následující video.

Souboj tygra s medvědicí
Souboj tygra s medvědicí
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube

Lítý souboj mezi tygrem a medvědicí se odehrál v indickém Národním parku Tadoba, když se zvířata náhodně potkala u zdroje vody, kterých je v této suché oblasti nedostatek. Tygr zaútočil jako první, jak už vyplývá z povahy jeho druhu. Podle odborníků z řad indických ochránců přírody jeho útok zřejmě vyplynul nikoli z hladu, ale ze snahy ovládnout území, na němž se nachází voda, a je tedy pro zvířata strategické.

VIDEO:AGRESIVNÍ OHNIVÍ MRAVENCI. CO DOKÁŽÍ UDĚLAT S MRTVÝM GEKONEM ZA PÁR HODIN?

Medvědi totiž nepatří mezi obvyklé tygří kořisti. Jak je patrné z videa, lovy na medvědy by pro ně byly jen plýtváním energie. Rozzuřená medvědice sice měla co dělat, aby se ostrým drápům ubránila, ale nakonec se jí podařilo přimět tygra k ústupu.

Indický odborník Dr Anish Andheria ovšem upozornil na fakt, že boj medvědici velmi vyčerpal a kdyby se byl tygr snažil déle, možná by mu podlehla. Tygra ale rvačka očividně přestala bavit a raději se vzdálil. Jak je možné, že to vzdal?

VIDEO JEN PRO OTRLÉ: CO SE STANE, KDYŽ NA ČLOVĚKA ZAÚTOČÍ KRÁVA?

Abychom jeho jednání lépe pochopili, musíme se podívat na tygří povahu obecně. Tygr je zvyklý svou kořist zabít jednou ranou; rovnou jde po páteři a snaží se své oběti roztrhnout míchu, což pro něho není problém v případě zvířete typu jelen, ale u medvěda narazí. Tygrův útok komplikuje v první řadě hustá medvědí srst, a kromě toho je tu i nečekaný odpor vyvíjený medvědem. Ačkoli je tygr kočičí šelma, hraje si nerad. Chce zabít hned, bez zbytečných průtahů. Když se mu to nepodaří, je dost velká šance, že se dá na ústup.

LOTOSOVÁ CHODIDLA ČÍNSKÝCH DÍVEK: KRUTÝ RITUÁL HRANIČÍCÍ S MUČENÍM

Související články