VIDEO: Nejednoznačné pohlaví. Intersexualita se vyskytuje u jednoho člověka ze 2 000 a stále je tabu

Když se narodí dítě, všichni se hned ptají na tu samou otázku: je to holka, nebo kluk? A co když to není jedno, ani druhé?

VIDEO: Nejednoznačné pohlaví. Intersexualita se vyskytuje u jednoho člověka ze 2 000 a stále je tabu
VIDEO: Nejednoznačné pohlaví. Intersexualita se vyskytuje u jednoho člověka ze 2 000 a stále je tabu
Zdroj: archiv

Podle statistik se více než jedno ze dvou tisíc dětí rodí bez jednoznačného pohlaví. Od 50. let se tyto děti operativně „korigují“ tak, aby odpovídaly ženskému nebo mužskému pohlaví.  Intersexuální děti přesto, nebo právě proto vyrůstají s pocitem nenormálnosti. Jiné objevují svou odlišnost až v pubertě, a teprve tehdy procházejí operativní a hormonální úpravou těla. Důsledkem bývá obtížná intimita nebo dlouhé hledání vlastní genderové identity a osobního štěstí.

 Dokument o lidech, kteří se narodí bez jednoznačného pohlaví, můžete vidět na festivalu Jeden svět: 13.března od 20:00 (v pražském kině Atlas, v malém sále). Dokumenty pak putují do dalších 40 českých měst.

Intersexuální jedinci se narodili s genitáliemi anebo sekundárními pohlavními znaky, které není možné s jistotou označit za mužské nebo ženské. Jsou to vlastně lidé, kteří mají biologickou kombinaci mužských i ženských orgánů. Ale aby to nebylo příliš jednoduché, mezi intersexuální jedince však patří i ti, jejichž genitálie se jeví jako jednoznačně ženské nebo mužské, ale jsou nositeli genetické informace opačného pohlaví. Označování intersexuálů jako hermafroditů se běžně používalo v 19. století. Dnes se už toto označení nepoužívá.

Třetí pohlaví?

Autor filmu Intersexion patří k aktivní skupině intersexuálních lidí, kteří se k vlastnímu osudu vyjadřují čím dál otevřeněji. Natáčí svědectví lidí z několika kontinentů. Všichni se museli celoživotně vypořádávat s tím, že neodpovídají dělení lidí na dvě pohlaví, nebo museli napravovat důsledky fatálních rozhodnutí, která za ně udělali jiní. Snímek je kritikou reduktivního přístupu k genderu v oblasti medicíny. Vzhledem k početnosti intersexuálních jedinců téma filmu rozhodně není okrajové, přesto se o něm příliš nemluví.

Podívejte se na ukázku z dokumentu Intersexion:

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články