VIDEO: Novorozené chobotnice explodovaly do světa

Viděli jste už někdy, jak přicházejí na svět malé chobotnice? Máte ideální příležitost…

VIDEO: Novorozené chobotnice explodovaly do světa
VIDEO: Novorozené chobotnice explodovaly do světa
Zdroj: archiv

Chobotnice pobřežní žijící v akváriu Kalifornské akademie věd letos v květnu porodila. Ve volné přírodě se tento zázrak podaří nafilmovat jen výjimečně – chobotnice jsou tajnůstkářští tvorové, kteří se snaží uniknout pozornosti. V akváriu se jim však ukrýt nepodařilo, zejména díky pozornosti biologa Richarda Rosse, který porod nafilmoval:

 

Nastávající matka chobotnice se usídlila v láhvi, ideálním místě, kde by se k ní nikdy nedostali predátoři. Tím se však vystavila očím i objektivům vědců – kteří toho samozřejmě rádi využili. V okamžiku porodu se na chvíli z láhve vzdálila a vypustila k hladině akvária stovky malých chobotniček. 

Smrt a život

Pro novou generaci to znamenalo naději, pro jejich matku ale smrt. Většina chobotnic totiž poté, co přivedou na svět potomstvo, přestává přijímat potravu a krátce nato umírá. 

Ani stovky malých chobotniček, které se tak nadšeně vyřítily ke světlu a hladině však nemají právě růžovou budoucnost. Jsou nesmírně zranitelné a drtivá většina z nich zemře, ještě než dostane šanci spářit se… 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

|
FOTO: California Aquarium of Sciences

Související články