Hemideina maori: Podivná zombie - kobylka, která dokáže přežít vlastní smrt

V horské oblasti Jižního ostrova Nového Zélandu panují tak drsné podmínky, že musíte být připraveni i zemřít, abyste tu přežili. Člověku tato věta nedává smysl, ale místní kobylka Hemideina maori by jí rozuměla. Tento pozoruhodný tvoreček totiž dokáže ožít poté, co v zimě umrzne.

Hemideina maori
Hemideina maori
Zdroj: Youtube

Je až neuvěřitelné, jakým způsobem se novozélandská kobylka Hemideina maori umí přizpůsobit extrémně chladným podmínkám. Je schopna přežít i mrazy klesající k minus deseti stupňům Celsia, aniž by se jí poškodily buňky. Během mrazů se 85% vody obsažené v kobylčině těle přemění na ledové krystalky, které s příchodem teplejšího počasí zase roztají. Jde o jednoho z mála živočichů na světě, jenž je schopen přežít s tak vysokým poměrem zmrzlé vody v těle. Jedinečný proces zdánlivé smrti a následného znovuzrození zachycuje následující video:

Zdroj: Youtube

Ještě s extrémnějšími teplotami si poradí lumčíci druhu Cucujus clavipes žijící v severních oblastech Aljašky. Tento hmyz dokáže podle vědců odolat mrazům až -150°C, a navíc drží rekord v odolnosti proti radioaktivnímu záření. 

Úžasnou schopností přežití v extrémních podmínkách se pyšní také himálajská skákavka Euophrys omnisuperstes. Tento pavouk žije na Mount Everestu ve výškách, kde člověk zápolí s nízkým tlakem a nedostatkem kyslíku. Skákavka v tomto prostředí přesto vesele skáče a živí se zmrzlým hmyzem, který sem zavanou větry z nižších poloh. Žádnou jinou potravu tu logicky nesežene, protože v těchto výškách jiný živočich nepřežije.

Související články