Překvapivě končící video: Rejsek v boji s jedovatým štírem na život a na smrt

Štíři působí jako nezničitelní tvorové. Přežijí radioaktivitu, která by usmrtila člověka. Mohou být rok bez jídla, zadržet dech na celé tři dny, nevadí jim vysoké teploty ani mráz. Je vůbec možné, aby štíra zabil obyčejný rejsek?

Rejsek proti štírovi
Rejsek proti štírovi
Zdroj: Youtube

Rejsek je oproti štírovi v přírodě výrazně znevýhodněn. Na denním světle téměř nevidí, orientuje se jen podle čichu a sluchu a jeho trávení je tak nedokonalé, že po několika hodinách bez potravy může uhynout. Nejde tedy o žádného silného bojovníka. Štír je zato vybaven tvrdým povrchem těla a oproti rejskovi s jemným kožíškem se jeví jako obrněný gladiátor. Hrot s jedem na konci těla ovládá pomocí 40 svalů a k útoku potřebuje jen zlomek vteřiny.

Zdroj: Youtube

Zdálo by se, že štír rejska bodne bez větší námahy. Kupodivu se tak ale nestane. Rejsek je vybaven neuvěřitelnými reflexy a neskutečně rychle reaguje na zvukové vlny produkované pohybem štíra. Jedovému ostnu se obratně vyhýbá a v boji odolává tak dlouho, dokud se jeho protivník nevyčerpá. Potom využije své převahy a zabodne do štíra ostré zoubky. Nepřemožitelný tvor je přemožen.

Co jste možná o rejscích nevěděli:

  • Rejsek musí každý den spořádat nejméně jednou tolik potravy, co sám váží. Mláďata a starší jedinci mohou uhynout už po jedné hodině bez jídla.
  • Mezi rejsky existují také jedovaté druhy. Jeden z nich, rejsek vodní, se dokonce vyskytuje i u nás. Jeho kousnutí způsobí člověku jen bolest a otok, na životě ho neohrozí.
  • Pokud byste si chtěli rejska venku chytit a ochočit, nejspíš vám během dne pojde, i když ho budete sebevíce krmit. Raději mu proto zbudujte na zahradě ve stínu domeček s malým otvorem, kam se bude rád vracet. Za odměnu vás zbaví slimáků a dalších zahradních škůdců.

Související články