VIDEO: Rodina vysvobodila žraloka z rybářského lana

Odpolední pohodové šnorchlování na Havaji se během chvilky změnilo v záchrannou akci. Tělo mladého žraloka obrovského, který měl kolem šesti metrů, bylo obmotáno silným lanem a zařezávalo se mu do ploutví.

Zdroj: Profimedia.cz

Žralok obrovský, také nazývaný žralok velrybí, obvykle dosahuje velikosti osm až devět metrů. I přestože jde o největší parybu (může dorůst až dvacet metrů), není pro lidi nebezpečná, protože se živí planktonem a malými rybami.

Rybářské lano však ohrožilo žraloka ve vodách u havajského ostrova Lanai.

Bioložka Kapua Kawelo se s manželem Jobym Rohrerem a dětmi rozhodli zpříjemnit si dovolenou šnorchlováním. Pozorování podmořského světa se však během chvilky změnilo v záchrannou akci.

Nejprve byli nadšeni, když se v hlubinách setkali s mladým žralokem, který měřil kolem šesti metrů. Jejich euforie se však rychle proměnila v obavy, když si všimli, jak má kolem těla omotané silné rybářské lano, které se mu zařezává do ploutví.

Bylo jasné, že bez pomoci zahyne.

Žralok měl ale neuvěřitelné štěstí, protože Joby je velmi zkušený ve freedivingu neboli potápění bez dýchacího přístroje. Během pěti ponorů se mu podařilo zvíře z nepříjemného sevření vyprostit.  

Zdroj: Youtube

Související články