VIDEO: Shromáždění lidí tak veliké, že je vidět z vesmíru. Vítejte na Kumbh Mela

Největších slavností na světě se účastní neuvěřitelné množství lidí. Jak vypadá slavnost Kumbh Mela dnes - v době souboje tradice s moderními technologiemi?

Zdroj: NG Channel

Představte si dav lidí tak masivní, že je vidět z vesmíru. Masy lidí, pravděpodobně kolem 100 miliónů, které směřují pouze k jedinému cíli: vykoupat se v posvátné řece a smýt své hříchy a získat šanci k novému začátku. Každých 12 let se Hinduisté z celého světa soustředí k Sangamu v indickém Allahabádu, kde se stékají řeky Ganga, Yamuna a mýtická Saraswati.

Událost je známá jako Maha Kumbh Mela, a nejde jen o největší náboženskou slavnost na světě, ale považuje se zároveň za nejrozsáhlejší shromáždění lidí na jednom místě ve stejném čase na Zemi. 

Nejvíce lidí na jediném místě

Moderátor seriálu National Geographic Channel "Neříkej to mé matce" a mnohokrát oceněný investigativní novinář Diego Buñuel nás vezme do srdce festivalu a odhalí tuto mimořádnou událost a její průběh. "Indie je ponořená do dávných tradic, hinduismus je starobylé náboženství staré 5000 let, ale Indie je rovněž v čele technologických inovací. Jsem zvědavý, jak se super moderní a starověké srazí na Maha Kumbh Mela," řekl Buñuel o své nadcházející účasti na duchovním setkání. 70 až 100 milionů lidí na jednom místě? To je neskutečné! To rozhodně dává věcem nové souvislosti a perspektivu. 

Zdroj: null
 

Odhlédneme-li od prostého počtu účastníků, sádhuové z Maha Kumbh Mela jsou možná nejvíce vizuálně zajímaví. Tito sádhuové pouze nesedí, nemeditují a necvičí jógu po celý den. Tito muži jsou známí pro své činy extrémního uctívání. Někteří prohlašují, že se neposadili po celá desetiletí. Jiní žijí s jednou rukou neustále zvednutou nad hlavou. Píchají si obří jehly do těla nebo se na dlouhé dny pohřbívají v písku, aby prokázali svou oddanost, oběť a sebekázeň. A i přes tento vášnivý styl a propracované rituály, jsou sádhuové také známí svým soupeřením. Existuje hierarchie mezi jejich různými skupinami, tzv. akhadas, a tvrdá konkurence určí, na koho se dostane koupel v řece na nejpříznivější dobu. 

Maha Kumbh Mela není jen pro askety. Hinduisté z celé Indie a po celém světě se vydávají na pouť ke břehu Gangy v Allahabádu, aby se vykoupali v řece a napili její vody. Věří, že zvláštní planetární uskupení Země, Slunce a Jupiteru vytváří výjimečně příznivou dobu k očišťování od hříchů. Člověk je uvolněn z cyklu smrti a projde znovuzrozením. Ještě důležitější je, že všechny sociální rozdíly jdou v průběhu festivalu stranou. Kasta, vyznání, region a další nevyřčené překážky budou odstraněny a mezi všemi účastníky panují laskavost a akty štědrosti.

Podívejte se na video z dokumentu (další video je ke zhlédnutí zde):

 

Foto: National Geographic Channel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 Zdroj: null

Související články