VIDEO: Šimpanz se naučil rozdělat oheň. A vyrábí si vlastní nástroje

Zní to, jako bychom sledovalo evoluci v přímém přenosu: Kanzi, samec šimpanze bonobo, se naučil sám vyrábět jednoduché nástroje na otevírání krabic. O tom, že si sám rozdělá oheň, snad ani nemusíme mluvit…

VIDEO: Šimpanz se naučil rozdělat oheň. A vyrábí si vlastní nástroje
VIDEO: Šimpanz se naučil rozdělat oheň. A vyrábí si vlastní nástroje
Zdroj: archiv

Jednatřicetiletý Kanzi je fenomén, který zamotává primatologům hlavy už dlouho. Jde o zřejmě nejinteligentnější zvíře na světě. Kanzi bez problémů překonává všechny obvyklé hranice šimpanzích možností. Nejenže umí výborně používat znakový jazyk, ale dokonce si sám vymýšlí slova. A nyní se ukázalo, že jako první lidoop v dějinách umí vyrábět nástroje. 

Zemřel Cheetah – osmdesátiletý šimpanz, který hrál v černobílém Tarzanovi

Šimpanzi to s nástroji umí – biologové mnohokrát pozorovali, jak umně bonobové pomocí větví a klacků dokážou prodloužit svou ruku, anebo jimi postrkují po zemi různé věci. Dokonce je strkají do míst, kde jim jinak hrozí bolest, například do mravenišť nebo termitišť. Ale že by nástroje sami vyráběli z několika dílků, to zatím nikdo nepozoroval… Až teď Kanzi. Časopis New Scientist informuje o výzkumu, kterému Kanziho podrobili vědci z univerzity v izraelské Haifě. 

Podívejte se na video, kde Kanzi předvádí, co umí:

Kanzi podle výsledků studie publikované v časopise PNAS používá kamenné nástroje podobně jako pravěcí lidé. Vedoucí projektu Eviatar Nevo připravil pro Kanziho tento test: do klády schovali potraviny – mělo to připomínat situaci, kdy pralidé dostávali morek z dlouhých kostí. Pak pozorovali, jak se s tím vyrovná Kanzi. Zatímco jiný šimpanz to předtím zkoušel marně a nakonec uspěl jen díky tomu, že kládu rozmlátil hrubou silou, zvolil si Kanzi sofistikovanější přístup. Už v 90. letech 20. století se totiž naučil, jak vyrábět odštěpky z pazourku. Teď si na to zjevně vzpomněl a pomocí pazourkových nástrojů se mu podařilo klády poměrně snadno rozbíjet. Poradil si s 24, zatímco druhý opičák pomocí síly svalů zvládl jen dvě. 

Kde se to naučil?

Na nástrojích, které Kanzi vyrobil, je nejpozoruhodnější jejich podobnost s předměty, které známe z archeologických nalezišť. Naši prapředkové v době kamenné vyráběli téměř shodné nástroje. Jednalo se především o tři základní druhy předmětů: klíny, škrabky a vrtáky. 

Vědci teď řeší, zda tuto dovednost ovládají i jiní šimpanzi bonobo, anebo jestli je Kanzi opravdu jen šimpanzím Einsteinem. New Scientist připomíná pokus z nedávné doby, kdy vrána Betty vyrobila z drátu háček – může to naznačovat, že o zvířatech a jejich skrytých schopnostech toho pořád ještě víme velice málo. Bohužel to pořád ještě nemusí nic znamenat; vždy jde totiž o zvířata žijící v lidské společnosti – Kanziho chovají v iowském Des Moines. Jenže tam se setkává se zcela jinými výzvami a podněty než bonobové ve volné přírodě.

Podívejte se na ukázku toho, jak Kanzi rozumí lidské řeči:

Sami Kanziho chovatelé to dokazují na jiném příkladu: nedávno se jejich nejchytřejší šimpanz naučil pomocí zápalek rozdělávat oheň. Je to vidět na videu v horní části článku. Šimpanz to viděl ve filmu Boj o oheň – který údajně miluje a viděl ho bezpočtukrát.

FOTO: http://www.greatapetrust.org/

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články