Rvačka dvou sloních samic o mládě. Zvítězí biologická či "adpotivní" matka?

Není žádnou neznámou, že sloni dokážou projevovat silné city. Že by ale sloní samice pociťovala nutkání odcizit mládě jiné slonici a odvést ho z jeho domovského území, to dosud pozorováno nebylo. Podívejte se, jak se slonice o malé slůně zuřivě přetahují.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube

Video zachycuje neobvyklou situaci, kdy se sloního mláděte pokouší ujmout jiná samice. Pravé matce se to ale ani trochu nelíbí a vyzve únoskyni na souboj. Na mládě mezitím dohlíží babička, protože by mu při sloní rvačce hrozil úraz. Ke zklamání pozorovatelů pravá matka souboj prohraje a mládě odchází s novou pěstounkou, ačkoli ta mu nemůže poskytnout mateřské mléko. Nemusíme být ale smutní, příběh uneseného slůněte neskončil spolu s videem; kameraman údajně druhý den mládě spatřil po boku jeho pravé matky, rodinná krev si tedy k sobě nakonec našla cestu.

Pro zoology ovšem zůstává záhadou, proč si "bezdětná" slonice chtěla cizí mládě vůbec přivlastnit. Podle komentátora videa to může souviset s tím, že dotyčná samice byla sirotkem, vyrůstala mezi "tetami" a pokrevní stránku rodičovství zřejmě nikdy nepochopila. Připadalo jí proto přirozené ujmout se jakéhokoli mláděte, které potká.

Sloní samice bývají jinak velice solidární, když přijde na péči o mláďata. Projevuje se to hlavně při příchodu slůněte na svět: rodící slonice má okolo sebe asistující družky, které dávají pozor, aby mládě nechtěně nezranila, a malému slůněti pomáhají s prvními krůčky, zatímco matka odpočívá.

Sloní "porodní asistentky" jsou navíc rodičce psychickou oporou i před porodem. Krásná je historka popsaná spisovatelem Johnem Robbinsem: jedna americká zoo si nevěděla rady s těhotnou slonicí, která žila sama ve vlastní kleci. Nastávající matka byla velmi podrážděná a viditelně ve stresu, což mohlo ohrozit jak ji, tak její mládě. Na radu spřátelené zoo v Evropě k ní zřízenci přivedli několik dalších samic, které se jí ihned zkušeně ujaly. Uklidňovaly ji, narážely do ní choboty a pomohly vytáhnout mládě na svět. Situace byla zachráněna - bez lidských ošetřovatelů, psychologů a veterinářů…

Související články