VIDEO: Tajemství upírské chobotnice odhaleno

Správně se sice jmenuje vampýrovka hlubinná, ale nikdo této krvavě rudé chobotnici neřekne jinak než „upíří chobotnice.“

VIDEO: Tajemství upírské chobotnice odhaleno
VIDEO: Tajemství upírské chobotnice odhaleno
Zdroj: archiv

Její latinský název je ještě výstižnější; Vampyroteuthis infernalis se dá přeložit jako upírská chobotnice z pekla. Tento tvor fascinuje lidi od okamžiku, kdy poprvé spatřili její temně rudé tělo, blankytně modré oči a „zuby“, které má mezi chapadly. Děsivější zvíře by jen těžko stvořila i ta nejdivočejší fantazie… 

Podívejte se na video lovící vampýrovky:

Kvůli jejímu izolovanému stylu života v mořských hlubinách však biologové o potravě i životě vampýrovky věděli jen pramálo. Tato chobotnice, mnoha vědci považovaná za živoucí zkamenělinu, je poměrně malá, měří pouhých 13 centimetrů. Nejvýraznějším znakem jejího těla je kožnatá blána, která spojuje chapadla – vzniká tak jakýsi koš. 

Chobotnice mohou chodit po souši. VIDEO jako důkaz

Zdání klame…

Vědci zjistili, že vampýrovka zdaleka není taková bestie, jak by její podoba naznačovala. Její lovecké chování je navíc mezi hlavonožci naprosto výjimečné: zatímco jiné chobotnice nebo krakatice loví ještě živou kořist pomocí svých chapadel, vampýrovky jsou mnohem pasivnější. Jen poklidně plavou v moři a čekají, až jim něco zavadí o nejdelší pár chapadel. Pak to pohltí do svého „koše“.

Na rozdíl od ostatních hlavonožců nepotřebují pouze živou kořist, stačí jim dokonce i výkaly, které klesají do hlubin, kde vampýrovky žijí. Díky tomu mohou tyto chobotnice přežívat i v hlubinách, kam se jinak živá potrava dostane jen výjimečně – a kde jsou současně chráněné před predátory. 

Novinky o chování vampýrovek odhalili mořští biologové z Oceánografického institutu Monterey Bay (MBARI). Podařilo se jim totiž pomocí dálkově ovládaných miniponorek s kamerami pořídit záběry lovících vampýrovek přímo v akci. Pozorování pak doplnili pitvou žaludku těchto hlubokomořských chobotnic; biologové tam nenašli žádnou stopu po kostech nebo lasturách, které by potvrzovaly, že by vampýrovky pojídaly živou kořist. 

A ještě jedno video tohoto podivuhodného mořského tvora:

Celou studii najdete ZDE

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články