Video: V Plzni se narodila samička vzácného nosorožce indického

Jednomu z nejtěžších suchozemských živočichů hrozí kvůli pytlákům vyhynutí. Zoo v Plzni se tak právem raduje z mláděte, které přivedla na svět samička Manjula. Video v článku.

Zdroj: www.zooplzen.cz

Mládě přišlo na svět 5. února v jednu hodinu ráno. Osmiletá Manjula si na něj počkala celkem 485 dní. Porod byl velmi rychlý a bezproblémový. Mládě po narození vážilo přibližně 47 kilogramů.

Manjula přijela do plzeňské zoo ve svých dvou letech z Tierparku Berlín. Hrdým tátou je samec Baabuu, který je v Plzni od roku 2011. V únoru 2014 se jim narodilo první mládě – samička Maruška. Šlo o první odchov nosorožce indického v Plzni. Nyní je Maruška v Touroparcu ve Francii.

Díky webkameře můžete Manjulu s několikadenním mládětem sledovat v přímém přenosu. Nejsou vidět jen v době úklidu, kdy jsou ve vedlejším boxu, nebo se pohybují v boční části ubikace.

Nosorožec indický se přirozeně vyskytuje v Nepálu a v severovýchodní Indii. Má pouze jeden roh (samice podstatně menší než samec), masivní hlavu a pružný horní pysk, kterým si trhá a podává tuhou rostlinnou stravu. Váží 1,6 až 2,6 tun, díky čemuž patří mezi nejtěžší živé suchozemské živočichy. Je výborný plavec a také se rád válí v bahně. Ráno a večer se vydává za potravou, jinak zbytek dne odpočívá. Přestože na první pohled působí neohrabaně, umí slušně skákat a dokáže běžet až 40 kilometrů za hodinu. Kvůli rohu jej vyhledávají pytláci a nosorožec indický tak patří mezi zvířeta ohrožená vyhubením.               
Zdroj: Wikipedie

Mohlo by vás zajímat: