VIDEO: Ve Švýcarsku se rozjela lanovka s největším převýšením na světě

Do lyžařského areálu Stoos v centrálním Švýcarsku se autem nedostanete. Když ale nyní ve městě Schwyz nasednete do futuristické pozemní lanovky užijete si díky moderní technologii opravdu unikátní jízdu.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Alpská vesnička Stoos ve výšce 1300 metrů nad mořem teď nabízí kromě sjezdových a běžkařských tratí jeden nevšední zážitek.

Dostanete se sem pouze díky lanovce, která během jízdy překoná největší převýšení na světě, přeloženo do řeči čísel – lanovka ujede 1720 metrů se 110% převýšením. Ve speciálně konstruovaných válcových vozících se podlaha ve svahu naklání a upravuje tak, aby lidé mohli stále zůstat stát. Celá cesta trvá zhruba čtyři minuty.

Zdroj: REUTERS/Arnd Wiegmann

Švýcarská prezidentka Doris Leuthard lanovku v hodnotě 52 milionů švýcarských franků (45 milionů Eur) oficiálně otevřela před pár dny. Od prvních plánů přitom uběhlo čtrnáct let.

První oficiální nejstrmější jízda po osvětlené dráze.Zdroj: REUTERS/Arnd Wiegmann

Nová dráha nahrazuje zchátralý železniční systém, který byl v oblasti v provozu od roku 1933. V hornatém Švýcarsku pravidelně využívají lanovku i děti, aby se dostaly do školy. Linka tak bezpečněji propojí dopravu mezi obcemi a určitě se stane i oblíbenou atrakcí.

Zdroj: Youtube

Prvenství ve strmosti lanovky dosud měla Gelmerbahn v Bernu, která se chlubila přechodem 106 %.

Mohlo by vás zajímat: