VIDEO: Vlak v Číně projíždí skrz dům. Má v něm i zastávku

Na jihozápadě země se velmi rychle rozrůstá třetí největší město Číny Chongqing. Protože se zde na malém území staví stále nové domy, není jednoduché vyřešit, kudy povede hromadná doprava. Při plánování linky Chongqing Rail Transit No. 2 vyřešili dilema velmi originálně.

Pokud stojí v cestě dům, nevadí... V čínském Chongqingu vyřešili stavbu nadzemní dráhy po svém.
Pokud stojí v cestě dům, nevadí... V čínském Chongqingu vyřešili stavbu nadzemní dráhy po svém.
Zdroj: Profimedia.cz

Chongqing je město s rozlohou 31 000 kilometrů čtverečních s populací přibližně 49 milionů lidí. Což znamená, že zde žije na malém prostoru velké množství obyvatel. "Naše město se navíc nachází v extrémně kopcovitém terénu, proto je velmi těžké tady najít místo pro silnice a železniční tratě," řekl mluvčí městské dopravy.

Neobyčejná železniční trať, která byla otevřena v roce 2004, proto prochází přímo 19podlažní rezidenční budovou. Projíždějící vlak je speciální. Má systém lehkých železničních kol, skvělou „schopnost lezení" a pomalého otáčení, což znamená, že ve městě může bez problémů projet i užšími ulicemi.

Zdroj: Youtube

Architekti museli při plánování trati vedoucí skrz dům vyřešit otázku odhlučnění. To se povedlo na jedničku. Vlak při projíždění totiž dělá podobný hluk jako zapnutá myčka nádobí.

Zdroj: Profimedia.czCo vypadá pro svět jako bláznivý krok, je pro obyvatele domu vítaným řešením. Vlak má „u nich doma" i svoji stanici, která se nachází v šestém až osmém patře budovy.