VIDEO: Vychytralá ryba předstírá, že je tráva. Kdo ji najde?

Maskování některých zvířat nás nepřestane fascinovat. Jedno z nejlepších má mořská ryba vějířník.

VIDEO: Vychytralá ryba předstírá, že je tráva. Kdo ji najde?
VIDEO: Vychytralá ryba předstírá, že je tráva. Kdo ji najde?
Zdroj: archiv

Pokud jste se už někdy potápěli v moři, mohli jste těchto rybek spatřit klidně miliony – ale stejně byste netušili, že se na ně díváte. Jejich maskování je totiž neodhalitelné: pokud sami nechtějí, lidské a ani zvířecí oko je neodhalí od kousku řasy nebo chaluhy. 

Podívejte se na parádní video:

 

Správně se tato ryba jmenuje vějířník modroploutvý – jméno je však poněkud zavádějíci, protože modré ploutve vůbec nemá. Vějířníci chaluhy napodobují dokonale; většinou se příliš nehýbou a jen se nechávají unášet proudem. Také si vyvinuli zvláštní styl pohybu, při němž plavou hlavou dolů a ploutvemi pohybují tak, aby jejich kolébavý pohyb co nejvíc připomínal pohyb chaluhy v proudu. 

Celý jeho život je maskování

Aby toho nebylo málo, vějířníci umí i měnit svou barvu. Pohybují se mezi rostlinami, které napodobují a jak se mění světlo a rostliny vadnou nebo naopak pookřávají, mění se i ryby. Díky těmto schopnostem se označují za „duchy útesů“. 

Tyto ryby využívají maskování k tomu, aby zůstaly v bezpečí před predátory. Sami se živí nasáváním planktonu. Iluzi rostliny podtrhává i jejich způsob života; žijí v párech, takže připomínají propletené stonky. Stejně nenápadně to vypadá, i když dva samci bojují o samičku – ostatně o tom se můžete přesvědčit na následujícím videu: 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články