VIDEO: Záchrana majáku anebo Jak posunout 720tunovou stavbu o 70 metrů

Známý dánský maják Rubjerg Knude na severním pobřeží Jutska se místo hrozby zřícení dočkal velkého stěhování.

Oblíbený cíl turistů měl být původně zbourán.
Oblíbený cíl turistů měl být původně zbourán.
Zdroj: Profimedia.cz

Maják, vysoký 23 metrů, byl postaven v roce 1900 na vrcholu útesu Lønstrup Klint ve výšce 60 metrů nad mořem. Tehdy nic nenasvědčovalo hrozícímu nebezpečí. Jenže masivní přenos písku větrem směrem od pobřeží k majáku postupně způsobil, že v roce 1968 už maják nebyl přes nánosy viditelný z moře a musel být vyřazen z provozu.

V roce 1980 byl otevřen jako muzeum v dunách, ale i to muselo být v roce 2002 zavřeno, protože vrstvy písku zablokovaly dveře. V roce 2017 obecní samospráva oznámila, že eroze pobřeží postoupila rychleji, než se očekávalo a maják bude muset být v nejbližších letech zbourán, jinak hrozí jeho zřícení.

Vloni však bylo rozhodnutí odvoláno. Dánská ministryně životního prostředí Lea Wermelin označila maják za národní poklad a začalo se plánovat jeho odsunutí blíže do vnitrozemí.

Zdroj: Youtube

Maják byl za přihlížení stovek fanoušků vyzvednut a pomocí koleček zasazen a postupně přesunut po koleji. Akce trvala několik hodin.

„Nemohli jsme jet více než 12 metrů za hodinu, protože jsme potřebovali neustále dávali pozor na kalibraci. Kvůli velkému množství písku jsme museli především zajistit, aby tlak byl vyvážen na obou kolejích stejně,“ vysvětlil Mette Rege z obecní samosprávy.

Původně se předpokládalo, že hmotnost majáku je kolem tisíce tun. Když se ukázalo, že váží „pouhých“ 720 tun, odborníkům se před náročným přesunem podstatně ulevilo.

Zdroj: Profimedia.cz

Stěhování turisticky oblíbeného místa vyšlo na 5 milionů dánských korun, což je v přepočtu přes 17 milionů Kč. Předpokládá se, že nové místo bude pro maják bezpečné na příštích 40 let.