Vize spojující muslimský a nevěřící svět: Megalomanská mešita

Mešita šejcha Zájeda v Abu Dhábí, hlavním městě stejnojmenného arabského emirátu, je, podobně jako většina staveb Spojených arabských emirátů, zapsána do Guinessovy knihy rekordů.

Zdroj: Profimedia.cz

Důvod k její stavbě nebyl nijak poetický: s miliony turistů každoročně proudícími do sousední Dubaje, šejch jednoduše pragmaticky potřeboval monument, který budou jezdit cizinci obdivovat, když navštíví Abu Dhábí. Během její stavby (stavěli ji celých dvanáct let) však v hlavním emirátu vyrostly další turistické atrakce – Emirátský palác, největší dráha pro formuli jedna na ostrově Yas, stejně jako zábavní centrum Ferarri World.

Uvnitř i vně je zdobená 24karátovým zlatem.Uvnitř i vně je zdobená 24karátovým zlatem.Zdroj: null

Mešita šejka Zájeda drží světové prvenství v mnoha směrech. Za 500 milionů amerických dolarů vznikla unikátní stavba, která nemá v islámském světě obdoby. Ač to není znát, mešita stojí na ostrově. Jeho povrch byl zvýšen téměř o deset metrů, aby byla stavba dobře viditelná i z dálky. Základy museli stavitelé pořádně zpevnit, aby odolaly působení silného proudu spodních vod, slanému vzduchu, horku, erozi, větru a zemětřesení.

Lustry pocházejí z Německa a zdobí je kameny Swarowski. Lustry pocházejí z Německa a zdobí je kameny Swarowski. Zdroj: null

Pod taktovkou nej

Pod 70 metrů vysokou kupolí mešity visí největší lustr na světě. Váží 12 tun, je deset metrů široký, dvanáct metrů dlouhý a zdobí ho 40 miliónů křišťálů Swarovski. V měšitě najdete dalších šest honosně zdobených lustrů, všechny pocházejí z Německa. Hlavní modlitebnu pokrývá největší ručně tkaný koberec na světě o rozloze 5 700 m², který váží 47 tun. Pracovalo na něm 1 200 žen celé dva roky. Dalších 60 osob pak na místě devět dílů koberce spojovalo téměř čtyři měsíce tak, aby švy byly nerozeznatelné. Koberec pochází z Íránu, směs 70% vlny a 30% bavlny podle tradice splňuje předpoklady tradičních íránských koberců – když se po něm chodí, tak se tkanina leští.

V hlavní motlitebně se nachází největší ručně tkaný koberec na světě.V hlavní motlitebně se nachází největší ručně tkaný koberec na světě.Zdroj: null

Symbol čistoty

Do měšity se vejde celkem 40 tisíc věřících, z toho 10 tisíc do hlavní motlitební místnosti a ostatní do venkovních prostor. Budovu lemují čtyři minarety vysoké 707 metrů, 82 kopulí a tisíc sloupků. Jako hlavní stavební materiál byl použit bílý mramor z makedonie, coby symbol čistoty. Mešita je zdobená čtyřiadvaceti karátovým zlatem. Na zdech, podlahách i skleněných vitrážích nenajdete žádné vyobrazení Alláha, protože to Islám zakazuje. Namísto toho jsou všude nádherné květy, které dodávají interiérům poetickou a mírumilovnou atmosféru. Původně se počítalo s tím, že květinové mozaiky pokryjí celé hlavní nádvoří mešity na ploše 17 400 m², ale nakonec jej květiny jen rámují. Kibla, hlavní zeď, směřuje k Mecce a je na ní vyobrazeno 99 jmen Alláha.

Splněný sen

V Abú Dhabí najdete celkem na 2 200 mešit, ale tato mešita je splněným snem šejcha Zájeda o kombinaci architektonických stylů celého islámského světa a o vzájemném duchovním propojení. Jeho vize šla až tak daleko, že je výjimečně umožněno i nevěřícím tuto krásu sdílet společně s muslimy, a to i ženám. Jen musíte mít odpovídající oděv (zahaleno musí být vše kromě obličeje) a dovnitř vstoupit bosí.

Když velký vůdce zemřel, byl pohřben právě zde. Každý den se u něj střídají jeho věrní poddaní a čtou mu celých čtyřiadvacet hodin zpěvy z koránu.

Mešitu šejcha Zájeda stavěli dvanáct let.Mešitu šejcha Zájeda stavěli dvanáct let.Zdroj: null

Mohlo by vás také zajímat

Související články