Voda je živel. Povodně před pěti lety připomenou i v iQLANDII

Je to pět let, kdy velká voda zpustošila i Liberecko. Především na Frýdlantsku a Hrádecku šlo kvůli rozvodněným řekám o život. Tehdejší tragické dny připomíná i výstava, která je nyní k vidění v libereckém science centru iQLANDIA. Kromě patnácti roll-upů s působivými fotografiemi ji doplňuje funkční model harcovské přehrady a virtuální povodňový model.

V iQlandii se vyřádí nejen děti...
V iQlandii se vyřádí nejen děti...
Zdroj: Archiv

Výstavu s názvem Voda blízko nás připravilo občanské sdružení Náš kraj. Nenabízí ani tak technická protipovodňová řešení a nařízení, ale spíš příběhy lidí, kterým povodeň změnila život, i třeba to, jak ovlivnit chování vody v krajině bez nákladných zásahů. „Rádi podporujeme regionální aktivity, navíc povodeň v roce 2010 zasáhla do života mnoha lidí na Liberecku. Chceme tak připomenout, jak velkou sílu voda má," řekl ředitel science centra iQLANDIA Pavel Coufal.

Samotné centrum také leží v záplavové oblasti řeky Nisy, výstava o povodních v iQLANDII tak získává další rozměr. „Kdyby do Liberce dorazila stoletá voda, lidé v přízemí centra by měli vodu po stehna. Proto iQLANDIA disponuje protipovodňovými stěnami a také jímkami na průsak vody a čerpadly," vysvětlil Coufal.

Při výstavě si lidé prohlédnou funkční model harcovské přehrady v Liberci, kterým opravdu protéká voda. „Návštěvníci se mohou dozvědět více o konstrukci a fungování vodního díla na atraktivním modelu," popsal ředitel iQLANDIE. Po výstavě navíc model zůstane ve science centru. „Jsme velmi rádi za dar, který velmi vhodně doplňuje další exponáty v expozici Živly," doplnil Pavel Coufal.
Výstava Voda blízko nás je k vidění u pokladen iQLANDIE v bezplatné zóně, pro její zhlédnutí se tedy nemusí platit vstupné. Potrvá do 14. listopadu. Více o science centru iQLANDIA najdete na webu www.iQlandia.cz.