Vrchol a dno světa

Touha člověka po dobrodružství nezná hranic, stejně jako extrémy, kterých lidé poháněni objevitelskou vášní dosahují. Některé limity už ale nikdy nebudou překonány. Pokořitelé nejhlubšího i nejvyššího bodu světa mají kromě posedlosti adrenalinem a bezmezné oddanosti dobyvatelským pudům jedno společné. Jejich legendární expedice provází Rolex. Symbol luxusu, v Čechách tolik spjatý s rodinným Hodinářstvím Bechyně, tak odhalil svou méně známou dobrodružnou stránku.

Piccard dosáhl v lednu roku 1960 během mise Challenger v batyskafu Trieste, který navrhl jeho otec August, ukončení shazování jaderného odpadu na mořské dno.
Piccard dosáhl v lednu roku 1960 během mise Challenger v batyskafu Trieste, který navrhl jeho otec August, ukončení shazování jaderného odpadu na mořské dno.
Zdroj: Rolex

Edmund Hillary a Tenzing Norgay na špičce světa.Zatímco v Los Angeles přichází na svět Danny Elfman, dvorní skladatel hudby k filmům Tima Burtona a autor znělky k seriálu Simpsonovi, více než 45 000 kilometrů odtud sir Edmund Hillary, novozélandský dobrodruh a objevitel, dobývá spolu s šerpou jménem Tenzing Norgay vrchol nejvyšší hory světa, osmitisícového Mount Everestu. Hillary je typickým příkladem toho, jak vášeň může změnit celý váš život. Až do svých šestnácti let neviděl hory ani sníh, ale když se s tímto jedinečným prostředím na školním výletu v roce 1935 poprvé setkal, propadl fenoménu výšek.

Edmund Hillary zdolal Mount Everest s modelem Rolex Oyster Perpetual.

Mount Everest rozhodně nechtěl dát svou pýchu zadarmo, takže několik expedic ve snaze dosáhnout jeho vrcholu zklamalo. Hillaryho nadšení jej ovšem dovedlo až k vysněné špičce světa. Spolu s touto legendou na nejvyšším bodě planety stanula i další ikona opředená emocemi, Hillary měl totiž na zápěstí hodinky Rolex Oyster Perpetual. Horologická modla Rolex byla jedním z hlavních sponzorů výpravy, hodinky na jeho zápěstí ovšem nebyly dar, ale prostě testovací kus, který po návratu Hillary vrátil. Firma chtěla dokázat, že Rolex vydrží všechno a může tak být společníkem novodobých objevitelů a dobrodruhů nejhrubšího zrna – to se nepochybně povedlo a Hillary je tak jedním z prvních průkopníku slávy legendy s korunkou ve znaku.

Do nejtemnějších hlubin

Oceány a jejich tajemství byly celoživotní vášní Jacquese Piccarda. Tento švýcarský oceánograf je jedním z těch šťastných, kteří ve svém oboru dosáhli naprostého maxima – tentokrát jím ovšem není vrchol, ale naopak dno. Lépe řečeno dno Mariánského příkopu, nejhlubšího bodu světa. Této hranice možností Piccard dosáhl v lednu roku 1960 během mise Challenger v batyskafu Trieste, který navrhl jeho otec August. Během své mise Piccard objevil v hloubce neuvěřitelných 10 916 metrů vyvinuté formy života, což později vedlo k ekologicky revolučnímu ukončení shazování jaderného odpadu na dno oceánských příkopů. I tentokrát na celém projektu participuje Rolex, který stejně jako Piccard čelí nové výzvě v podobě dosud neprobádaného tlaku v hodnotách dosahujících jedné metrické tuny na centimetr. Jacques Piccard odesílá 23. Ledna 1960 z hlubin oceánu na centrálu Rolexu zprávu, která potvrzuje úspěch jeho samého, i hodinek Deep Sea Special, které s ním překonaly dosud nevídané hloubky. „S radostí vám oznamuji, že vaše hodinky fungují i v hloubce 11 000 metrů," poslal hydrofonem na zemský povrch slavný oceánograf a pionýr tichých modrých hloubek. Zatímco na Mount Everest od jeho prvního dobytí vystoupaly další stovky lidí, nejtemnějších hlubin Mariánského příkopu se po Piccardovi dotkl jen jediný člověk - režisér, producent a průzkumník James Cameron.

Hodinky Deep Sea Special se spolu s Jacquesem Piccardem podívaly až na dno Mariánského příkopu.

www.hodinarstvibechyne.cz