Vydejte se Kolem světa!

Země všech kontinentů, padesát komentovaných projekcí, fotografie z nedostupných míst světa, cestovatelská setkání, zahraniční hosté. To vše i mnohem víc přináší největší cestovatelský svátek v České republice – festival Kolem světa. O víkendu 12. – 13. března 2016 přivítá Národní dům na Smíchově stovky návštěvníků, kterým festival vedle přednášek nabídne i exotická jídla, jedinečná vystoupení zahraničních umělců, pozve je na setkání se zajímavými osobnostmi, na interaktivní workshopy tradičních řemesel JV Asie nebo Afriky a nabídne možnost zakoupení tradičních výrobků z Mexika, Peru, Indonésie či Nepálu a dalších exotických zemí světa.

Země všech kontinentů, padesát komentovaných projekcí, fotografie z nedostupných míst světa, cestovatelská setkání, zahraniční hosté. To vše i mnohem víc přináší největší cestovatelský svátek v České republice – festival Kolem světa.
Země všech kontinentů, padesát komentovaných projekcí, fotografie z nedostupných míst světa, cestovatelská setkání, zahraniční hosté. To vše i mnohem víc přináší největší cestovatelský svátek v České republice – festival Kolem světa.
Zdroj: Martina Gebarovská

Hlavním hostem festivalu je známý slovenský autor dokumentárních filmů Pavol Barabáš.TAJEMNÁ AFRIKA (přednáší Pavol Barabáš): 
Hlavním hostem festivalu je známý slovenský autor dokumentárních filmů Pavol Barabáš, který rád vyhledává příběhy odehrávající se v nepřístupné divočině, daleko od civilizace, kde se člověk dostává až na hranice svých možností. Má za sebou několik objevných expedicí v pralesích Nové Guinei, v jeskyních Venezuely nebo neobvyklých přechodů v Antarktidě. Dosáhnul Severního i Jižního pólu, žil s Pygmeji v Kongu a nebo s kmenem Suri v Etiopii. Jeho premiérová projekce v Praze (13.3.2016 od 16.30 hodin) bude o několika návštěvách Afriky.

NEJKRÁSNĚJŠÍ MÍSTA SVĚTA (přednáší Karel Wolf): 
Cestovatel a fotograf představí ve své nejnovější diashow na dvě desítky nejkrásnějších zemí světa, kde prožil nejsilnější cestovatelské zážitky. Pobyt v korunách stromů v pralese Laosu. Plavba historickým trojstěžníkem na Antarktidu. Jízda po silnici smrti v Bolívii. Plavba na voru po řece Beni v Amazonské nížině. Nejkrásnější safari v Namibii. Barevné pouště světa. Domorodá etnika v Etiopii. A nebo Norsko z ptačí perspektivy.

SUCHOZEMŠTÍ PREDÁTOŘI NAŠÍ PLANETY: 
Většina lidí se jim snaží vyhnout. Profesionální fotograf divoké přírody Petr Slavík to má obráceně. Vyhledává největší šelmy, aby přivezl jejich snímky. Přijďte si poslechnout jeho vyprávění o práci v tichu zimní tajgy, které vládne největší kočka světa. O bažinách jižní Brazílie, džunglích centrální Indie, obrovských medvědech z Kodiaku nebo lvech z delty Okavanga. V rámci přednášky představí i svou novou knihu Blízká setkání, která právě vyšla.

TUKTUKEM Z THAJSKA DO EVROPY (The Pilgreens – L. Merz, R. Fernandes-Dandre, K. Koulakian):
Přemýšleli jste někdy, jak změnit svět? Jak ukázat na to, co je správné? Tihle tři kluci se o to pokusili a ne zrovna obyčejnou cestou. Karen, Ludwig a Rémy byli obyčejní studenti z Německa a Francie, kteří studovali v Bangkoku a nebylo jim lhotejné životní prostředí, znečištěné smogem z místní dopravy. V Thajsku je totiž běžné přepravovat se tisíci hlučnými tuk tuky, které velmi znečišťují místní ovzduší. V hlavě se jim zrodil nápad na sestrojení ekologického tuk tuku na elektrický pohon s lithiovou baterií a solárními panely, který by dokázal ujet na jedno nabití až 350 kilometrů. S pomocí sponzorů a thajské továrny na výrobu těchto vozítek se jim plán podařilo uskutečnit. A jak se na sebe upozornit a inspirovat ostatní? Samozřejmě se s ním vydat na cestu - 20 000 kilometrů dlouhou přes 16 zemí z Bangkoku až do francouzského Toulouse. Jejich zelená mise začala 22. července 2015 a za 120 dní skutečně dorazili domů. Pilgreens, jak sami sebe nazývají, tak ukázali na možnost ekologického cestování a se svými zkušenostmi se podílejí na univerzitách po celém světě. Snaží se tak ukázat, že elektrická energie je klíčem k lepšímu životu pro celý svět.

Pilgreens, jak sami sebe nazývají, ukázali na možnost ekologického cestování a se svými zkušenostmi se podílejí na univerzitách po celém světě. Snaží se tak ukázat, že elektrická energie je klíčem k lepšímu životu pro celý svět.

DIGITÁLNÍ NOMÁDI: 
V dnešní době mnoho mladých lidí nachází ve svých oborech možnosti výdělku prostřednictvím počítače a internetu. Píší články, fotografují, točí a stříhají krátká atraktivní videa. A před pár lety zjistili, že není nutné být doma v Česku, ale mohou být třeba v internetové kavárně na Kanárských ostrovech, na Bali, v Maroku nebo v Thajsku. Na mnoha těchto místech se proto vytvářejí společné pracovní prostory pro tyto tzv. "digitální nomády". Jak vypadá život takového pracovníka v Thajsku, Maroku a nebo na Bali? Jaké má finanční náklady? Jaký má styl života? Přijďte nasát informace od skutečných digitálních nomádů na moderovanou debatu v rámci festivalu Kolem Světa.

EXOTIC FOOD COURT: 
Vedle osobního setkání s mnoha známými cestovateli a fotografy máte možnost na festivalu ochutnat také tradiční jídla z několika zemí světa. Ochutnáte uzbecké šašliky (hovězí špíz), thajský pikantní salát somtam ze zelené papáji s krevetami, pomalu vařené hovězí maso Penang Curry ve vydatném aromatickém arašídovém kari, africké koblihy, indické speciality, tradiční srílanské pšeničné placky kottu roty a nebo se seznámíte s šéfkuchařem japonské restaurace Planet Sushi a jeho uměním rolovat kvalitní sushi.

Pokud jste na cestě kolem světa ještě nebyli, tak nyní máte jedinečnou příležitost!

BOHATÝ DOPROVODNÝ PROGRAM: 
Bohatý doprovodný program festivalu pak tvoří tradiční tance z exotických zemí, taneční a rukodělné workshopy, prezentace cizokrajných restaurací, ochutnávky dominikánského rumu nebo peruánských specialit.

Pokud jste na cestě kolem světa ještě nebyli, tak nyní máte jedinečnou příležitost! Přesný program na www.kolemsveta.cz.