Vydejte se na cestu hned teď: V sobotu startuje cestovatelský festival Kolem svě

O víkendu si nenechte ujít cestovatelský festival, který vás zavede do Antarktidy, Iráku, Zimbabwe nebo na Kubu. To nejlepší z cestovatelského světa na jednom místě.

Zdroj: archiv

Ve dnech 17. a 18. listopadu 2012 se v Kulturním domě a Multikině Ládví bude konat již 19. cestovatelský festival Kolem světa, který přivítá mnoho známých tváří. Cestovatelé a fotografové na festivalu představí své nejzajímavější cestovatelské zážitky ze svých expedic formou komentovaných projekcí a přednášek.

Např. Lenka Klicperová, šéfredaktorka časopisu Lidé a Země, vás zavede na pouštní festival Gerewol v Nigeru. Vítěz Czech Press Photo 2012 Václav Šilha představí barevnou Antarktidu. Nejúspěšnější český horolezec Radek Jaroš vysvětlí, proč musel přijít o prsty u nohou na své poslední expedici na vrchol nepálské Annapurny, fotograf Roman Burda ukáže divoké kmeny v Etiopii, jak je poznával 12 let, choreografka a režisérka Peggy Choy působící v USA představí svým tancem život potápěček v Jižní Koreji. Zpěvačka a herečka Světlana Nálepková bude komentovat svou návštěvu himálajské vesničky v Malém Tibetu, cestovatel a fotograf Martin Mykiska rozpohybuje norskou polární záři.

Festival obohatí i řada vystavovatelů, mezi nimiž nebudou chybět cestovní agentury, neziskové organizace, rukodělné výrobky či exotická jídla. Přijďte navštívit největší cestovatelský svátek - festival Kolem světa. Přesný program desítek zajímavých projekcí naleznete na webu.

 

Co doporučuje redakce National Geographic?

Určitě zajděte na 17. 11. 2012 v 17:45–18:45 (ve Velkém sálu) na našeho nejúspěšnějšího horolezce Radka Jaroše. Zdolal 13 ze 14 odmitisícovek a jeho vyprávění stojí za to. Na přednášce vám prozradí, jaký byl jeho poslední výstup na Annapurnu. Po přednášce se uskuteční autogramiáda jeho nové knihy Hory, má panenko.

A jako milovníci Antarktidy doporučujeme přednášku Antarktida – jiná planeta Václava Šilhy (sobota 17. listopadu, 10:45–11:45). S fotoaparátem v ruce už procestoval všech 6 kontinentů, včetně Antarktidy. Pravidelně publikuje u nás i v zahraničí. Jeho snímky byly zveřejněny např. v BBC Wildlife Magazine, National Geographic a v dalších titulech napříč celým světem.

Vydejte se také do Severního Iráku s naším autorem Lukášem Synkem (17. listopadu 14:30–15:30). Autonomní oblast irácký Kurdistán je „jiný Irák“, kde jsme běžně stopovali, klábosili s ozbrojenými pešmergy nebo si vychutnávali koktejl v nočních ulicích. Kurdové mají ropu, vlastního prezidenta, parlament, armádu, od arabské části Iráku se chrání střeženou hranicí. Byli jsme hosty v chrámu „vyznavačů ďábla“, navštívili 6000 let starou citadelu v Erbílu, shlíželi na „Grand Canyon“ Blízkého východu. Obdivovali jsme nečekanou kulturní rozmanitost a byli jsme svědky počátku prvního vytouženého státu Kurdů. Američané odcházejí, batůžkáři přicházejí!

Nezapomeňte se podívat do fotogalerie - to nejlepší od letošních přednášejících cestovatelů!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články