Výlet do historie proslulé železnice Ghan

Historie železnice Ghan, jedné z legend australské dopravy, sahá do první poloviny 20. století. Zanedloho tomu bude 90. let, co nadšený dav obyvatel Adelaide vypravil prvního „velblouda Ghana“ na cestu k Rudému středu. Stalo se tak 4. srpna 1929.

První Ghan byl tažen parní lokomotivou a stejně jako jeho následovníci v pozdějších letech, musel se na své předaléké cestě potýkat s extrémními podmínkami australské pouště. Za dva dny už pískot jeho lokomotivy rozezněl jinak klidná prostranství cílové stanice. Dnes je toto místo známé pod jménem Alice Springs a je metropolí Rudého středu. První vlak Ghan, pojmenovaný po afghánských velbloudech přivezených do Austrálie v polovině 19. století, přepravil zhruba stovku cestujících z města Adelaide do tehdejšího Stuartova města – Alice Springs.

Dnes vlaky Ghan putují dále na sever a Alice Springs je pouze zastávkou v polovině cesty. Původní železnice Ghan mívala pražce ze dřeva. Dřevo se posléze ukázalo být špatným materiálem, neboť kromě termitů, kteří si v pražcích začaly brzo budovat své chodbičky, také prudké záplavy a požáry udělaly z železnice zanedlouho nebezpečnou horskou dráhu. Proto byly časem dřevěné pražce nahrazeny betonovými, na které již ani termiti ani přírodní síly pouště nestačily. Dlouho zamýšlené prodloužení železnice na sever bylo dokončeno v roce 2004, kdy vlak Ghan dobyl dalekou metropoli severu Darwin a vytvořil tak třitísícekilometrovou spojnici mezi dvěma pobřežími Austrálie.

Trasa železnice Ghan navazuje na cesty Johna McDoualla Stuarta, jednoho z nejznámějších australských objevitelů. McDouall Stuart vedl pět výprav do australského vnitrozemí a jeho mapy byly jedním z nejdůležitějších materiálů při stavbě této železnice. Vyzkoušejte si i vy proslulý vlak Ghan na vlastní pěst. Putujte po stopách dávných objevitelů australského vnitrozemí.

Honza Hloušek, Dovolená Austrálie

Související články