Vzácné záběry z dronu: Samička plejtváka brydeova se svým mládětem

Studenti z technologické univerzity v Aucklandu našli kytovce v zálivu Hauraki, v severní části Nového Zélandu. Původně za pomoci dronu pozorovali delfíny, když si všimli plejtváka brydeova, který patří k ohroženým druhům. Ve vodách kolem Nového Zélandu jich pravděpodobně zbývá jen kolem dvou set, z nichž zhruba padesát se často zdržuje v zálivu Hauraki.

V rámci výzkumu je velmi důležité sledovat zvířata z bezpečné vzdálenosti, abychom je nerušili.
V rámci výzkumu je velmi důležité sledovat zvířata z bezpečné vzdálenosti, abychom je nerušili.
Zdroj: Archiv AUT

V případě plejtváka často dochází ke srážce s nákladními loděmi, což potvrzuje i dr. Barbara Bollard Breen: „V zálivu jim hrozí v tomto směru nebezpečí. Srážka s nákladní lodí pro ně bývá smrtelná. Když jsme zjistili, že tu jsou i mláďata, používali jsme dron se zvýšenou opatrností – drželi jsme ho vysoko nad vodou a používali zoom. V rámci výzkumu je velmi důležité sledovat zvířata z bezpečné vzdálenosti, abychom je nerušili."

Tým z aucklandské univerzity nyní připravuje etické pokyny pro používání dronů při studiu mořských živočichů. V případě sledování kytovců byla loď s výzkumnou posádkou vzdálená od velryb asi kilometr. Po vypnutí motoru vyslali dron do výšky 40 metrů a pak už jen tiše pozorovali velryby těsně pod hladinou, jak se živí planktonem. Samice měřila dvanáct metrů a podle odhadů vážila kolem dvanácti tun. 

„Bylo to neuvěřitelné! Z lodě bychom nic takového nikdy nespatřili," dodává Barbara. 

Zdroj: Youtube
Plejtvák Brydeův patří do čeledi plejtvákovitých. O tomto druhu kytovce víme jen málo. Jeho vědecké synonymum zní Balaenoptera edeni. Občas se též uvádí Balaenoptera brydei, což je název po norském velrybáři Johanu Brydeovi a toto pojmenování se používá i v češtině. Až do 90. let 20. století se Balaenoptera brydei a Balaenoptera edeni uváděli jako synonyma pro jeden druh a pokud byli děleni, tak jen jako regionální formy. V současnosti je někteří vědci považují za druhy dva. Navíc v roce 2003 popsali japonští cetologové další druh, jež nazvali Balaenoptera omurai. Do té doby ho vědci považovali pouze za trpasličí formu plejtváka Brydeova. Značná část vědeckého světa však toto dělení do tří druhů nepřijímá. V češtině se někdy nazývá velryba tropická, plejtvák Edenův či plejtvák tropický. Zdroj: Wikipedia

Mohlo by vás zajímat: