Yettiho totožnost odhalily geny, tvrdí britský vědec

Legendární opici podobný obyvatel Himálaje patří k velkým záhadám pozemské fauny společně s dinosauří lochnesskou příšerou a maxičervem olgoj chorchoj. Nyní však analýza DNA jeho vzorků nabízí skutečné vodítko k totožnosti sněžného tvora.

Yettiho totožnost odhalily geny, tvrdí britský vědec
Yettiho totožnost odhalily geny, tvrdí britský vědec
Zdroj: archiv

Profesor Bryan Sykes z Oxfordské univerzity prozkoumal podle serveru Telegraph dva vzorky neznámého původu z odlehlé oblasti himálajského Ladáku a druhý z 800 kilometrů vzdálené oblasti v Bhútanu, které údajně patřily právě yettimu. Jde o jediné fyzické stopy kromě několika snímků.

Vzorky, které pocházely od žijícího živočicha, vykázaly 100% shodu s dávno vyhynulým druhem ledního medvěda z oblasti Špicberk. Podle Sykese jde v podstatě o hybridyz doby, kdy se z běžného medvěda hnědého vyvinuli v období před 120 až 40 tisíci lety bílí lední medvědi.

yeti

V té době existovali kříženci a vše nasvědčuje tomu, že v Himáláji se dosud vyskytují. Tedy minimálně se vyskytovaly před 40 a 10 lety, protože přibližně tak staré jsou zkoumané vzorky. 

Takže žádný lidoop, slepá nebo vedlejší větev vývoje člověka.

Sykes spekuluje, že je možné, že se v Himálaji tento druh medvěda mohl odlišit od hnědého medvěda, že v něm náhodní svědci viděli spíše opici podobného tvora. Především je možné, že se tento tajemný yetti-medvěd pohybuje vzpřímeně po dvou zadních nohách.

Dlouhá historie legendy

  • Alexandr Veliký údajně už v roce 326 př. n. l. při dobytí údolí Indu požadoval od místních yettiho, ale ti ho přesvědčili, že tvor nemůže přežít v nižších nadmořských výškách.
  • Fotograf britské Královské geografické společnosti zahlédl ve tmě na sněhu vzpřímenou postavu, připomínající člověka bez šatů.
  • Říšský vůdce SS Heinrich Himmler údajně pověřil Ernsta Schaefera, aby v Tibetu ověřil legendy o yettim.
  • Během 2. světové války Sławomir Rawicz, polský voják, který utekl z ruského gulagu a přešel Himmálaj, tvrdil, že mu jednou cestu zablokovali dva yettiové.
  • Uznávaný horolezec Eric Shipton zveřejnil v roce 1951 fotografie několika velkých stop, které údajně zkreslil tající sníh. Oživil tak zájem o yettiho
  • O dva roky později, Sir Edmund Hillary a šerpa Tenzing Norgay oznámili, že rovněž našli velké stopy při průzkumu Everestu. Hillary pak zorganizoval expedici, která tvora hledala . Hillary později vybojovali expedici při hledání tvora, která však nic nenašla a on se začal k možné existenci tvora stavět skepticky.
  • Herec James Stewart údajně pomohl propašovat údajné pozůstatky yettiho do Londýna.
  • V roce 1986 slavný horolezec Reinhold Messner prohlásil, že se s yettim setkal tváří v tvář a zabil ho. Jako první také prohlásil, že jde o nějaký druh medvěda.

Související články