Zabil 39 milionů lidí, teď však ztrácí na síle: Virus HIV mutuje!

Dobrá zpráva přichází po nedávném celosvětovém dni boje proti tomuto zákeřnému viru. HIV mutuje a přizpůsobuje se lidskému imunitnímu systému, jinými slovy zabiják slábne!

Zdroj: Isifa

Od osmdesátých let, kdy se poprvé začal rapidně zvyšovat počet obětí tehdy téměř neznámého viru, po třiceti letech boje a neúnavného výzkumu, se děje něco, co nikdo nečekal. HIV se přirozeně mění v mírnější a méně smrtelnou podobu sebe sama.

Podle poslední studie z Univerzity v Oxfordu se virus nejen adaptuje na lidský imunitní systém, ale stává se také méně infekčním. Trvá také podstatně delší dobu, než se přemění na AIDS. Podle virologů se zdá, že by se nakonec virus mohl stát téměř neškodným.

Během výzkumu byly porovnány infekce HIV v Botswaně s těmi z Jižní Afriky, kde virus udeřil o deset let později. Oxfordský profesor Phillip Goulder potvrdil, že inkubační doba pro první příznaky AIDS se zvýšila z deseti let na 12 a půl roku.

"Nezdá se to mnoho, ale je to obrovská změna. Pokud bude vývoj pokračovat v tomto směru, v budoucnosti by mohli být lidé bez příznaků celá desetiletí a to je zásadní proměna pro kvalitu života," optimisticky uzavřel profesor.

Neznamená to však, že virus není nadále nebezpečný. Podle WHO, světové zdravotnické organizace se od počátku epidemie nakazilo virem HIV téměř 78 milionů lidí a zhruba polovina zemřela. Na konci roku 2013 žilo na světě celkem 35 milionů nakažených HIV, přičemž v subsaharské Africe se koncentruje nejvyšší počet nakažených – zhruba jeden z dvaceti dospělých.

Mohlo by vás zajímat:

Související články